Gegrond
Image default
Vervoer en transport

Wat is een oplooprem en waarom is het zo belangrijk?

Voordat u op pad gaat met de aanhanger is het natuurlijk wel belangrijk dat u beschikt over een kleine portie algemene kennis. Er zijn ontzettend veel verschillende onderdelen van banden tot neuswielen en van steunpoten tot oploopremmen. Dat laatste is een erg interessant en voor sommigen complex onderdeel. Wat is zo’n oplooprem nou eigenlijk en waar dient het voor? In dit artikel worden alle ins and outs van de oplooprem simpel uitgelegd, zo krijgt u een goed idee van wat er gebeurt als u aan het rijden bent.

De oplooprem in het kort

Wanneer u aan het rijden bent is het natuurlijk belangrijk dat uw aanhanger een beetje meewerkt. Om die reden is er in 9 van de 10 aanhangwagens een oplooprem geïnstalleerd. Deze treedt in werking wanneer de auto remt, de oplooprem zorgt ervoor dat de aanhanger zelf ook afremt. Zo voorkomt de oplooprem dat de aanhanger de auto vooruit blijft duwen en voorkomt hij daarmee ook een ontzettend lange remweg. Ook wanneer de aanhangwagen voelt dat deze inloopt op de auto bijvoorbeeld bij een helling naar beneden zal de oplooprem in werking treden. Bedenk wel dat het proces van een oplooprem natuurlijk meer moeite kost dan het simpele remmen wat u gewend bent met een losse auto. U kunt alsnog rekening houden met een langere remweg dan u normaal gewend bent van uw auto.

Oplooprem

Wat als ik achteruit moet rijden?

Omdat de oplooprem natuurlijk in werking treedt bij tegendruk vragen veel mensen zich af hoe het werkt tijdens het achteruit rijden. Tegenwoordig zit er een mechanisme in de wielen die zorgen dat achteruit rijden altijd mogelijk is zonder dat de oplooprem in werking treedt. Vroeger was dat wel anders. Men moest uit de auto stappen om een hendel over te halen, deze hendel zorgt ervoor dat de oplooprem uitgeschakeld wordt. Vaak werd vergeten om de oplooprem vervolgens weer in te schakelen wanneer er weer vooruit wordt gereden. Deze onverwachte lange remweg kon gevaarlijke situaties opleveren.

Heeft mijn oplooprem veel onderhoud nodig?

Om ervoor te zorgen dat de oplooprem niet al te gevoelig is (bijvoorbeeld in werking treden bij het loslaten van het gas) zijn er oploopdempers geïnstalleerd, deze hebben nog weleens wat onderhoud nodig. De oploopdempers zijn er in verschillende varianten en welke variant u nodig heeft wordt gebaseerd op de het gewicht van uw aanhanger. Hoe meer gewicht, hoe zwaarder de demper. Wanneer is zo’n oploopdemper dan toe aan vervanging of onderhoud? Wanneer uw aanhanger begint te bonken tijdens het rijden wordt het tijd om er eens naar te laten kijken. Om dit te dubbelchecken kunt u de aanhanger op de handrem zetten en de hand het schuifstuk indrukken en daarna uittrekken. Dit hoort erg zwaar te gaan, het is tijd voor onderhoud wanneer dit niet het geval is.