Gegrond
Image default
Woningen

Huizenmarkt stuwt huizenprijzen omhoog

Sinds april 2022 is de huizenmarkt helemaal doorgeschoten. Huizenprijzen zijn in 1 jaar tijd met meer dan 20% gestegen. Nog nooit is er in Nederland zo’n tekort geweest aan huizen. Maar pas op, door de onrusten in de wereld ligt een snelle daling van de huizenprijzen op de loer.

Hoge woningprijzen komen door:

  • Tekort aan huizen
  • Weinig gebouwd
  • Lage hypotheekrente
  • Mogelijk hoge schenking tot 2022

De hoeveelheid hypotheek die je kan krijgen is meestal geen probleem. Maar bied je dan de vraagprijs dan heb je de woning niet gezien de huidige huizenmarkt. Het probleem is dat je moet overbieden. Overbieden betekent een hoger bod uitbrengen dan de vraagprijs. Tot en met 2021 moest je veel overbieden op een woning. In het eerste kwartaal van 2022 zijn de huizenprijzen gedaald. Bij het ter perse gaan van deze blog kan de situatie anders zijn. Vraag echt wekelijks naar de woningwaarde en wat je moet bieden voor een huis. Afdingen op een woning gebeurt nog niet maar kijk niet raar op als dit weer de orde van de dag wordt.

Hoeveel overbieden op een huis

Hoeveel overbieden is noodzakelijk zodat je de woning hebt? Het probleem is dat wat je maximaal kan lenen nooit hoger mag zijn dan de taxatiewaarde. Kan je bijvoorbeeld op inkomen € 500.000, – lenen en de taxatiewaarde bedraagt € 400.000, – dan is die € 400.000, – wat je aan hypotheek kan krijgen. Alles wat je hoger biedt dan de taxatie moet je met eigen geld betalen.

Huizenmarkt vraagt om eigen geld

De woningmarkt vraagt nog steeds om je spaargeld. Heel langzaam dalen de huizenprijzen en dat moet je in de gaten houden. Als de huizenprijzen dalen dan hoef je ook minder te overbieden. Huizenkopers die in 2021 € 75.000, – of meer hebben overboden zijn waarschijnlijk het grootste gedeelte van hun overboden bedrag kwijt volgend jaar. Waar is dit op gebaseerd?

Uiteraard is dit een prognose van Lexwonen en kan het compleet anders zijn in 2023. Waarom zouden de huizenprijzen dalen in 2022 en 2023?

Waarom in 2023 huizen minder waard?

Als er onrusten zijn dan kopen mensen minder onroerend goed. De enorme hypotheekrente stijging betekend ook nog eens dat je veel minder kan lenen. De huizenmarkt in 2021 is totaal anders dan in 2022. In 2021 kon je nog een hypotheek afsluiten voor 0,84% met NHG. Sinds april 2022 betaal je al 2,15 % voor dezelfde hypotheek. Let dus goed op. Als je weet dat de hypotheekrentes stijgen houdt dan in de gaten dat je minder kan lenen. Vraag wekelijks naar je maximale hypotheek en de waarde van het aan te kopen huis.

Bod uitbrengen in huidige woningmarkt

Hoe breng je nu het beste bod uit? Ga nu eens uit van jezelf. Aan wie zou jij je huis verkopen? Aan iemand die alles moet financieren of aan een huizenkoper die zelf 25% eigen geld inlegt? Hoe meer eigen geld jezelf inlegt des te meer kans je hebt. Kredietverstrekkers vinden het fijn als de hypotheekschuld lager is dan de taxatiewaarde.

De kans op een afwijzing van de bank is een stuk kleiner als jij zelf eigen geld of overwaarde hebt. Breng je dus een bod uit en moet je tot de laatste cent financieren? Kansloos verhaal. Wel is het zo dat vanaf april 2022 er langzaam meer woningen te koop staan. Dit duid er op dat je later dit jaar minder hoeft te overbieden.

Duurzame hypotheek afsluiten

Het zijn niet alleen de hoger huizenprijzen maar ook de energiekosten die het een koper niet makkelijker maakt. Zorg voor een duurzame hypotheek zodat je de maandlasten flink kan laten dalen. Lexwonen heeft zijn woning op temperatuur met een airco die verwarmt. Maximale temperatuur is 24 graden binnen.

Verder hebben wij muurspouwisolatie laten uitvoeren. Het gasverbruik neemt met 52% af. De huizenmarkt stuwt de prijs omhoog maar door een groene hypotheek te nemen heb je lagere maandlasten. Wil je nog meer energiekosten besparen? Een warmtepomp maakt het plaatje compleet. Je gaat 80% minder gas verbruiken wat gewoon heel veel geld scheelt.

Is het belangrijk om helemaal van het gas af te gaan?

Iedereen moet dat persoonlijk invullen in hoeverre ze van het gas af willen. Nederland heeft zelf ook nog gas en als iedereen 50% minder gas verbruikt dan zie ik het niet somber in. Natuurlijk is zonder gas leven beter maar ik denk dat dit te vroeg komt. In de winter moet het niet zo zijn dat je inlevert op een warme woning. Laat lexwonen bereken wat er mogelijk is.