Gegrond
Image default
Woningen

Bedrijfswoning financiering

Bedrijfswoning financiering is de financiering die je inzet om een bedrijfswoning te kunnen kopen. Een bedrijfswoning is de woning die hoort bij een bedrijf. Dat kan een winkel of boerderij zijn, maar ook een woning die op hetzelfde terrein staat als een loods bijvoorbeeld. Je kunt in een bedrijfswoning alleen als ondernemer wonen. Je moet dus ingeschreven staan als ondernemer. Daarnaast moet je vaak ook eigenaar zijn van het bijbehorende bedrijf. Het zou natuurlijk raar zijn om in een woning te wonen die hoort bij een bedrijf van een ander. 

 

Bestemmingsplan wijzigen

Dat betekent wel dat bedrijfswoning financiering net wat anders in elkaar steekt dan gewone financiering. Het kan in sommige gevallen best nadelig zijn. Dat komt omdat je te maken hebt met bestemmingsplannen van de gemeente. De bedrijfswoning heeft dat bestemmingsplan en kan dus eigenlijk niet gebruikt worden als particuliere woning. Je bedrijfswoning kan ook inpandig zijn, bijvoorbeeld een huis boven je winkel. Als je huis wel op het bedrijfsterrein staat, maar een aparte woning is, is het mogelijk de functie in het bestemmingsplan te laten wijzigen naar een woonbestemming. Dan kun je de bedrijfswoning financiering anders voor elkaar krijgen.

 

Bedrijfswoning hypotheek

De bedrijfswoning hypotheek heeft namelijk best wat nadelen ten opzichte van een particuliere hypotheek. Bij een bedrijfswoning hypotheek moet je allereerst al ondernemer en eigenaar zijn om dit te kunnen krijgen. Daarnaast gaan hypotheekverstrekkers ervanuit dat een bedrijfswoning ruiger wordt behandeld dan een woonhuis. Daardoor zijn ze minder snel bereid een hogere hypotheek te verstrekken, omdat er meer risico is. Dat geldt ook voor de verkoop van het huis. Een bedrijfswoning kan enkel verkocht worden aan een andere ondernemer. Dat betekent dat er een kleinere kopersmarkt is. 

 

Particuliere hypotheek

Een particuliere hypotheek kan dus hoger uitpakken, wat betekent dat je minder eigen geld hoeft in te leggen. Ook zijn de risico’s die hypotheekverstrekkers meerekenen minder. Bedrijfswoning financiering kan dan voordeliger zijn met een particuliere hypotheek voor je huis. Maar dit is niet altijd mogelijk. Dit kan namelijk alleen als je huis echt een apart huis is met eigen voorzieningen. Als je bedrijfswoning en bedrijf geen twee aparte panden zijn of niet aparte voorzieningen hebben, dan zul je een bedrijfswoning hypotheek moeten afsluiten. 

 

Partijen voor financiering

Voor bedrijfswoning financiering ben je dus bijna altijd aangewezen op een hypotheek. De meeste mensen kunnen niet met eigen geld zo’n bedrijfswoning financieren. Zeker als je net begint als ondernemer. Daarvoor kun je veelal terecht bij banken. Zij zijn de grootste hypotheekverstrekkers, maar niet de enige. Er zijn nog meer partijen die hypotheken verstrekken, ook voor bedrijfswoningen. Een deel van je bedrijfswoning financiering zal uit eigen zak moeten komen. Meestal wordt hiervoor zo’n 20 tot 40% van de marktwaarde of aankoopprijs verwacht. 

 

Meer weten over financiering van bedrijfswoningen? Ga naar FinaForte.nl.