Gegrond
Image default
Hobby en vrije tijd

Wat kun je allemaal doen met bijenwas?

Bij het woord bijen denken we al eerste aan honing. Maar wist je dat bij het eruit halen van de honing was vrijkomt. De imker haalt deze was eruit en smelt dit dan om in een blokvorm. Deze blokken met bijenwas kan je dan kopen. Bijenwas is namelijk een natuurlijk middeltje dat je voor verschillende doeleinden in huis kan gebruiken zoals bijvoorbeeld bijenwas kaarsen.

Schoenen waterdicht maken

Wil je niet dat je sokken of je schoen van binnen kletsnat wordt als je door de regen loopt? Maak je schoenen waterdicht met behulp van bijenwas. Het is heel eenvoudig. Begin eerst met het goed schoonmaken van de schoenen. Neem een doekje smeer er wat bijenwas op. Vervolgens wrijf je hiermee over de schoenen. Heb je het goed ingesmeerd of ingewreven pak dan een föhn. De warme lucht van de föhn zorgt ervoor dat de bijenwas goed intrekt. Daarna veeg je nog even na met een schone droge doek en vanaf nu zijn je schoenen waterdicht.

Bijen kaarsen maken

Misschien heb je het nog nooit gedaan. Maar het is een leuk idee om zelf met een blok bijenwas kaarsen te maken. Het leuke is dat je er zelf je eigen creativiteit in kwijt kan in vorm en geur. Door er essentiële olie aan toe te voegen en de vloeibare was te gieten in een bepaalde vorm of mal krijg je een heel eigen unieke kaars. Wil je een bijen waskaars gaan maken? Zoek dan even op internet naar een goede instructie of stappenplan.

Bijenwas kaarsen

Weg met dat krakende geluid van het hout

Dat leuke oude kastje van oma kan als je het opendoet wellicht behoorlijk kraken. Door de tand des tijds en de werking van het hout is dit heel goed mogelijk. De oplossing is heel simpel. Smeer het hout in met Bijenwas. Daardoor glijden de lades weer wat soepeler of gaan de deurtjes weer wat makkelijker open en dicht en het allerbelangrijkste dat krakende geluid is ook verleden tijd.

Een rits die niet goed open en dicht wil

Ritsen die moeilijk open en dicht gaan. Heel vervelend. Maar wist je dat je dit met bijenwas zo kan oplossen? Smeer de rits in met wat bijenwas en deze gaat weer soepel open en dicht.

Marmer knapt er helemaal van op

Heb je iets van marmer in huis wat er misschien wat dof uitziet? Neem een zachte doek en smeer wat bijenwas op het marmer. Daarna met een schone zachte doek goed uitwrijven en het marmer heeft zijn natuurlijke glans weer terug.

Geef roest geen kans

Bijenwas helpt ook om roest te voorkomen. Heb je iets in huis wat met de tijd makkelijk kan gaan oxideren? Smeer dit dan in met bijenwas. Daarmee voorkom je dat het gaat roesten.

Zit er iets tussen wat jij interessant vind? Dan is het misschien een tip om bijenwas te kopen. Bijenwas kopen kan je doen bij de plaatstelijke imker. Deze imkers hebben allemaal bijenproducten die voor verschillende doeleinde kunnen worden gebruikt waaronder bijenwas.