Gegrond
Image default
Hobby en vrije tijd

4 manieren om te jagen op grofwild en kleinwild

Nederlandse jagers mogen alleen jagen op wildsoorten die in de perioden van de Wet natuurbescherming staan. Deze wet laat duidelijk zien welk wild beschermd is en welk wild overlast en schade veroorzaken. Mensen die jagen vinden het leuk om in de natuur bezig te zijn en op dieren te jagen, en zorgen daarbij er voor dat de natuur niet beschadigd wordt door een overtal aan bepaald wild .

Ben jij geïnteresseerd in het jagen in Nederland? Dan zijn er verschillende methodes om aan de slag te gaan als jager. De meeste jagers bejagen het wild met een hond en op de voet. Je kan daarnaast ook op het waterwild jagen met een boot of eendenkooi. Er worden 4 manieren genoemd om te jagen in Nederland en er wordt daarbij verteld wat je nodig hebt.

1.      Aanzichtjacht

Dit is jacht die zich vooral focust op wilde zwijnen, herten en reeën. De jager zal dan niet met de hond door het veld lopen en jagen op de beesten, maar zal op één plek zitten om de dieren in vizier te krijgen. Als jager kan je daar wel uren zitten wachten, maar als de prooi in de buurt komt kan je toeslaan. Over het algemeen zal een jager hier kiezen voor een hoge plek en daar met een stoeltje gaan zitten. De hoge plaats moet er voor zorgen dat er makkelijker kan worden geschoten met een jachtgeweer.

2.      Lokjacht

Een andere manier van jagen waar ook minder wordt gelopen is de lokjacht. Een jager zorgt er op bepaalde manieren voor dat het wild interessant is om naar één bepaalde plek te komen. Dit wordt vooral gebruikt om te jagen op houtduiven. Om deze dieren te lokken kan een jager gebruik maken van lokvogels. Een lokvogel is een op het oog levensechte vogel, maar is gemaakt van plastic of ander materiaal. Dit moet ervoor zorgen dat andere vogels komen buurten. Voor op het water en om te jagen op eenden wordt vaak gebruik gemaakt van een zogenaamde eendenkooi. Dit is een kooi die geplaatst word waar eenden zelf inzwemmen.

3.      Drukjacht

Dit is een methode waar een jager met zijn of haar hond het wild rustig in beweging laat komen. Het doel is om de dieren op een plek te krijgen waar het schot simpel is om te maken. Dit is vooral belangrijk bij het zitten in het dichte bos en de dieren in beweging laten komen naar een meer open ruimte. Samenvattend zal er een drijver lopen, een hond, die het wild laat bewegen naar een plek waar de jager makkelijk kan schieten

4.      Drijfjacht

Dit is in tegenstelling tot de drukjacht bedoeld voor meerdere jagers en honden. Deze soort jacht op grofwild is verboden al lange tijd en dit komt door het feit dat jagers minder nauwkeurig zijn. Op kleinwild is het wel toegestaan en zorgen de jagers ervoor dat de dieren naar een plek worden gedreven waar de jagers de dieren staan op te wachten.