Gegrond
Image default
Aanbiedingen

Waarom een slaapmasker helpt om beter te slapen

Waarom een slaapmasker helpt om beter te slapen

Altijd al willen weten wat de voordelen zijn van het slapen met een slaapmasker of oogmasker? Of bent u al verkocht en wilt u vooral weten waar u het beste slaapmasker voor u koopt?  

 

Wat u in een slaapmasker of oogmasker moet zoeken
Hier is een lijst met overwegingen die u in gedachten moet houden als u op zoek bent naar een nieuw slaapmasker om u te helpen in een diepe, verjongende slaap te vallen:

Materiaal

De meest populaire materialen voor slaapmaskers zijn katoen, zijde, polyester, schuim en kralen. Elk materiaal heeft verschillende voordelen, dus kies de optie die het beste aanvoelt tegen uw gezichtshuid. Zijde, bijvoorbeeld, heeft een gladde en glanzende uitstraling en kan wallen en tekenen van veroudering voorkomen. Maskers gevuld met kralen geven extra druk om stress te verlichten en kunnen ook een verwarmend en verkoelend effect hebben.

Pasvorm

Wanneer u een slaapmasker opzet, moet u ervoor zorgen dat er geen licht binnenvalt en dat het comfortabel aanvoelt. Slaapmaskers zijn er in vele soorten, van maskers die het hele gezicht bedekken of alleen de ogen, tot versies die met gewicht over de ogen en slapen worden gedrapeerd. Er zijn ook maskers met verstelbare bandjes verkrijgbaar, waarmee u de pasvorm kunt aanpassen.

Slaaphouding

Net als bij een nieuw kussen of een nieuwe matras, moet u bij de aanschaf van een slaapmasker rekening houden met uw slaaphouding. Als u een zijslaper bent, vermijd dan dikke, logge maskers die u zult voelen als u zich omdraait. Rugslapers moeten kiezen voor diepe oogmaskers die het licht vanuit elke hoek blokkeren, en buikslapers doen het het best met dunne, lichte maskers die comfortabel aanvoelen wanneer hun gezicht in nauw contact komt met het kussen of de matras.

Primair gebruik

Bedenk waar u het masker wilt gebruiken om beter te slapen. Als u beter wilt slapen op reis, kies dan een reisvriendelijk masker dat u gemakkelijk kunt opbergen, bijvoorbeeld in een draagtas, en dat licht van gewicht is. Als u op zoek bent naar het beste slaapmasker voor een goede nachtrust thuis, kan een groter of duurder masker meer geschikt zijn.

Extra voordelen

Slaapmaskers zijn er in alle soorten en maten, en veel maskers hebben speciale eigenschappen die bepaalde slapers kunnen aanspreken. Sommige slaapmaskers hebben bijvoorbeeld aromatherapie met lavendel en andere slaapverwekkende infusies. Andere zijn voorzien van oordopjes, hebben voorgevormde oogkassen om de wimpers te beschermen of hebben gel-zakjes om opgeblazen ogen te verminderen.

 

Veelgestelde vragen slaapmaskers


Zijn slaapmaskers slecht voor u?

Het enige nadeel van slapen met een masker is dat het huidirritatie kan veroorzaken als u een zeer gevoelige huid heeft. Dit is vooral het geval als het masker te lang wordt gedragen of vuil is, dus welk masker u ook kiest, zorg ervoor dat de stof ademend is en gemakkelijk kan worden gewassen. Uw individuele oogmasker wordt geleverd met eigen instructies, maar over het algemeen wordt aangeraden het masker om de paar dagen te wassen.

Kan ik een slaapmasker elke dag gebruiken?
Een slaapmasker kan zo vaak worden gebruikt als uw huid kan verdragen. We raden aan om tot zeven dagen per week te werken als je probeert je slaaptekort te verhelpen, maar als je slaappatronen eenmaal gereguleerd zijn, probeer het dan terug te brengen tot twee of drie keer per week om huidirritatie te voorkomen en je lichaam minder afhankelijk te maken van het masker.

Wat zijn de voor- en nadelen van oogmaskers?
Slaapmaskers houden het licht tegen, zorgen voor ontspanning, beschermen de tere huid rond uw ogen, beschermen uw ogen tegen stof, huidschilfers en andere irriterende stoffen, kunnen u helpen sneller in slaap te vallen en kunnen na verloop van tijd de vorming van rimpels verminderen. Nadelen van slaapmaskers kunnen zijn dat u afhankelijk bent van het masker om uw ogen te kunnen sluiten en dat uw ogen geïrriteerd raken als het masker niet regelmatig wordt schoongemaakt.

Zijn slaapmaskers slecht voor uw wimpers?
Slaapmaskers van slechte kwaliteit kunnen uw wimpers beschadigen. Zo kunnen ruwe, katoenen maskers de wrijving met de wimpers en wenkbrauwen vergroten, waardoor ze sneller uitvallen. Zijslapers kunnen ook merken dat de wimpers in een onnatuurlijke richting groeien omdat ze de hele nacht tegen het masker worden gedrukt.

Zijn slaapmaskers goed voor de huid?
Ja, een slaapmasker is een beschermende laag tussen u en uw kussen, matras en bedlakens. Als je ooit wakker bent geworden met indrukken van een gerimpeld kussensloop op je gezicht, zul je dit misschien minder snel meemaken als je ’s nachts een slaapmasker draagt.

 

Overtuigd? Bekijk dan de oogmasker vergelijking en koop uw favoriete slaapmasker op de Slaapwijsheid website!