Gegrond
Image default
Bedrijven

Het verschil tussen human resources en personeelszaken

Een HR adviseur is iemand die advies geeft op het gebied van het personeelsbeleid en personeelszaken. Maar is HR dan hetzelfde als personeelszaken of zit er verschil in? Als we kijken naar HR management is dit vaak strategisch van aard, personeelszaken zijn eerder algemeen uitvoerend. Maar over het algemeen zijn het allebei taken die werknemers en werkgevers steunen in een bedrijf en hebben ze te maken met de arbeidsrelatie.

Wanneer je dan kijkt naar de afdeling personeelszaken valt het op dat deze veel meer uitvoerend is van aard. Bij personeelszaken nemen ze taken op zich die te maken hebben met de uitvoeren van het door de organisatie vastgestelde personeelsbeleid. Ook ontlasten ze leidinggevende door sturende taken op zich te nemen.

De human resource afdeling is hier in anders. Op dit gebied zijn managers en leidinggevende verantwoordelijk voor het management van de resources. Tegenover de afdeling personeelszaken is de HR afdeling meer ondersteunend en adviserend. Daarom is HRM vaak meer strategisch verankerd in een organisatie en heeft een veel meer strategische rol dan de afdeling personeelszaken. Afhankelijk van de bedrijfsstrategie geven ze ook advies over de personeelsstrategie.

HR adviseurs worden vaak ingezet in grotere bedrijven waar  het eigenlijk niet meer geregeld kan worden door het bedrijf zelf door de hoeveelheid werknemers. Taken zoals de personeelsadministratie en de salarisadministratie worden hier uit handen gegeven aan de HR adviseur. Deze administratieve taken kosten vaak veel tijd en er komen veel verschillende formulieren bij kijken. Wanneer je dit zelf wilt doen moet je goed geïnformeerd zijn over het onderwerp, iets wat ook veel tijd kost. Deze tijd willen de bedrijven meestal liever in andere taken stoppen die ook belangrijk zijn. Het is daarom makkelijk om een HR adviesbureau te vragen om een HR adviseur. Op deze manier worden de zaken geregeld door iemand die er veel van af weet en heb je zelf meer tijd voor andere zaken.

http://www.cbbs.nl