Gegrond
Image default
Woningen

Waar kan ik wonen in Veenendaal?

Het is erg lastig om een huis te kopen in de regio Veenendaal. Was je eerst nog op zoek naar een leuke woonwijk welke 100% ideaal is gezien vrienden, werk en hobby? Er is geen kip meer in Nederland die deze prioriteiten bovenaan zijn lijstje heeft staan. Was 10 jaar geleden Veenendaal West minder in trek, nu staan kopers in de rij maar maken bijna geen kans.

Hoe kan ik een woning kopen in Veenendaal?

Een huis kopen met lexwonen in Veenendaal gaat altijd met alternatieve hypotheekberekeningen. Je kan dan doorklikken naar dieper gelegen pagina’s zodat je inhoudelijk meer weet dan een standaard  hypotheek.

De websiteLexwonen.nl vermeld hypotheken met 3 a 4 personen samen met ouders of familieleden en ook tips inzake overbieden op een huis. Ook her berekenen van je maximale hypotheek staat transparant uitgelegd.

Hoeveel moet ik overbieden op een woning?

Ongeveer 90% van de huizenzoekers doet gewoon een bod zonder te weten hoeveel de marktwaarde is. Je moet weten dat je maximale hypotheek 100% van de marktwaarde is. Al kan jij op inkomen € 800.000,- aan hypotheek krijgen en de marktwaarde bedraagt achteraf € 450.000,- terwijl de vraagprijs € 550.000 bedraagt, € 450.000 is de max aan hypotheek.

Overbieden op een huis moet je met spaargeld of overwaarde van de oude woning betalen. Ongeveer 15% tot 30% van de vraagprijs wordt overboden op alle huizen in Veenendaal. Kocht je in Veenendaal drie jaar geleden op het Schrijverspark in Veenendaal nog een appartement voor € 107.000,-? Dat appartement werd exact 3 jaar later verkocht voor € 228.500,- terwijl het een vraagprijs had van € 190.000,-.

Een slordige 20% overboden op een appartement van 64m2. Let op de waarde van dat appartement bedroeg € 185.000,-. De koper had dus een slordige € 45.000,- nodig om te kunnen kopen. De kosten koper kwamen hier ook nog bij.

Veenendaal Centrum zwaar overboden met eigen geld

Onlangs heeft een koper in het centrum van Veenendaal een appartement gekocht die een vraagprijs had van € 375.000,-. Koper bood € 450.000,- en het was hem gelukt. Op inkomen kon hij € 550.000,- aan hypotheek krijgen. Hij had met 1 belangrijk onderdeel geen rekening gehouden en derhalve nam hij contact op met lexwonen.

Waarde woning lager dan de koopsom

Door het hoger bieden dan de vraagprijs bleef hij weliswaar onder zijn maximale hypotheek maar hij was niet op de hoogte dat de maximale hypotheek 100% marktwaarde is.

Heb je een bod gedaan dan is het spel op de wagen en kan je niet zomaar de spelregels wijzigen. Voordat je een bod doet moet je altijd weten wat de taxatiewaarde is. Weet je dat niet dan begeef jij je op gevaarlijk ijs. Natuurlijk krijg jij een afwijzing van de bank. Je zal echter alle gemaakte kosten moeten betalen terwijl je dit vooraf had kunnen voorkomen. Verder ben je ontzettend veel tijd verloren en je hebt geen woning.

Wonen in Veenendaal betekend veel inkomen

Wonen in Veenendaal betekend dat het voor starters gewoon kansloos is om te kopen. Zelfs met 2 personen ben je kansloos als je niet minimaal modaal aan inkomen hebt en dan nog eens een slordige € 100.000,- aan eigen geld.

Een huis kopen met vrienden is ook een hypotheek die steeds vaker wordt afgesloten. Je kan met 4 personen een hypotheekafsluiten. Peter, Johan, Ard en Pieter uit Veenendaal kochten een huis in Achterberg. Individueel konden ze nog geen € 200.000,- aan hypotheek krijgen.

Omdat de 4 vrienden uit Veenendaal gezamenlijk het inkomen en spaargeld gebruikten konden ze tot € 975.000,- zoeken naar een woning. Het is belangrijk om te weten dat je ook daadwerkelijk samen met 4 personen daar moet wonen. Ook het raadplegen van de notaris is van belang. Valleinotaris Veenendaal is een notaris waar je met complexe vraagstukken goed terecht kan.

Als je koopt in Veenendaal weet dan vooraf de woningwaarde

Voordat je een woning koopt in Veenendaal moet je dus de woningwaarde weten. Vervolgens bereken je de overwaarde van je huidige huis en je spaargeld. Al deze bedragen kan je gebruiken om te overbieden op een huis.

Past de hypotheek op je inkomen en op de woningwaarde? Het eigen geld gebruik je om het bod te verhogen. Uiteraard is de eigen woning nog niet verkocht. Hiervoor krijg je een overbruggingshypotheek. Wil jij niet met meerdere personen kopen en is er weinig eigen geld dan is er nog maar één methode om een huis te kunnen kopen. Koop het huis van je ouders

Ouderlijk huis kopen

Huis kopen van ouders is de enige manier om een woning te kunnen kopen. Ouders kunnen hun eigen huis verkopen aan hun eigen kind tot aan de WOZ-waarde. Verkoop je de woning onder de WOZ-waarde dan ziet de fiscus dit als een schenking.

Ouders wonen vaak al een langere tijd in de huidige woning. Hierdoor ontstaat veel overwaarde waardoor goedkoper verkopen binnen de mogelijkheden ligt. Omdat kinderen de ouderlijke woning onder de marktwaarde kopen kunnen ze de kosten meefinancieren in de hypotheek.

Als de woning onder de WOZ-waarde wordt verkocht

Kan eigen kind de woning alleen kopen onder de WOZ-waarde omdat er niet voldoende inkomen is? Ouders mogen in 2022 onder voorwaarden nog € 106.000,- maximaal schenken als het om een eigen huis gaat.

Voorbeeld huis kopen Veenendaal onder de WOZ

Ouders verkopen hun eigen huis aan zoon Erik voor € 300.000,-. De WOZ-waarde bedraagt € 460.000,-. Omdat de vrijstelling voor eigen huis € 106.000,- bedraagt dient Erik over € 54.000,- schenkbelasting te betalen. Op dit moment bedraagt dat 10%.

In de koopakte zal vermeld worden dat een gedeelte van de koop verrekend worden met een schenking. De juiste bedragen worden vermeld. Bewaar deze koopakte omdat de fiscus hier om vragen kan. Raadpleeg de belastingdienst als het gaat om fiscaliteit. Door kabinetsformaties kunnen er snel wijzigingen optreden die wij niet meer in alle berichten kunnen aanpassen.

Huis kopen en de koopakte

Koop je een woning met een voorbehoud van bijvoorbeeld € 500.000,-? Bedenk je dan ook dat dit bedrag tevens de hypotheekaanvraag moet zijn. Schiet jou achteraf nog een verbouwing te binnen dan is dat niet mogelijk. Is de koopakte nog niet getekend dan kan je de verkoper en makelaar vragen of dit aangepast mag worden.