Gegrond
Image default
Woningen

Waar op letten bij de aanschaf van een grote eettafel?

We brengen een groot gedeelte van de dag door aan de eettafel. Niet alleen voor het nuttigen van maaltijden, maar ook als plek om te ontspannen met een krant, lekker wijntje of tijdens een goed gesprek of gezellig familiespel. Heb je dus een groot gezin of regelmatig mensen over de vloer, dan is het wenselijk als je een ruime eettafel hebt die iedereen kan voorzien van een eigen, fijne plek.

Waar rekening mee houden?

Om te beginnen is het goed om je af te vragen hoe vaak je een grote eettafel daadwerkelijk nodig hebt. Bovendien is de beschikbare ruimte altijd belangrijk. Als je een groot gezin hebt, is het wel zo prettig als ieder gezinslid zijn eigen plekje heeft en er bovendien ook nog alle gelegenheid is tot onderling contact. Een grote eettafel is in zo’n geval een must. Hoe groot de tafel exact moet zijn, is afhankelijk van je overige wensen. Komt er bijvoorbeeld regelmatig aanhang van de kinderen mee of heb je vaak bezoek van vrienden of familie? Ook de beschikbare ruimte is van belang om tot de juiste keuze te komen.

De vorm van de eettafel

In steeds meer woningen zien we de eettafel terug met een ovale vorm. Het lijkt de trend van nu, daar waar rechthoekig vroeger meer gebruikelijk was. Als het gaat om kiezen van de juiste vorm voor je eettafel, is het belangrijk dat je kijkt welke stijl de rest van de kamer heeft. Daarbij hebben de verschillende vormen elk hun voor- en nadelen. Een ronde of ovale eettafel biedt een betere mogelijkheid om met alle tafelgenoten contact te hebben. In tegenstelling tot een langwerpige tafel kun je namelijk iedereen goed aankijken en beter horen. Het draagt bij aan het gevoel van betrokkenheid, wanneer je gemakkelijk oogcontact kunt hebben met elkaar.

Is de ruimte geschikt?

Een tafel voor 4 personen kun je nog wel snel kwijt. Dit is al snel anders bij een 8 persoons eettafel of een voor nog meer personen. Je moet er maar net de ruimte voor hebben. Hoe leuk een ronde of ovale eettafel ook is, je moet er rekening mee houden dat deze vormen nog net wat extra ruimte in beslag nemen ten opzichte van een vierkante of rechthoekige tafel.

Grote eettafel

Een uitschuifbare tafel

Heb je nu geen ruimte voor een grote eettafel? Dan is er ook de mogelijkheid van een eettafel de uitschuifbaar is. Dit is overigens ook een prima optie, wanneer je eigenlijk maar af en toe met een groter gezelschap bent. Ben je bijvoorbeeld vaak maar met zijn tweeën, omdat de kinderen regelmatig elders eten, dan kan het erg ongezellig voelen om altijd maar aan een 8 persoons eettafel te zitten. Een kleiner model met de optie tot uitschuiven, is dan een goed alternatief.

Passende eetkamerstoelen

Nog een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij het kopen van een grote eettafel, zijn de eetkamerstoelen. Heb je stoelen met een armleuning, dan zullen deze meer ruimte in beslag nemen. Hetzelfde geldt voor kuipstoelen bijvoorbeeld. Bij een smaller model hoeft het allemaal geen probleem te zijn, maar het is absoluut iets waar je op moet letten. Je wilt immers niet thuiskomen met een mooie, grote tafel, waarbij iedereen alsnog dicht op elkaar zit.