Graag geziene gast in een bierproeverij: Hertog Jan


Posted On sep 1 2015 by

De bekende brouwerij uit Arcen is een graag geziene gast in de bierproeverij van Bierproeven.nu. Een mooi assortiment bieren die allen perfect in balans zijn. De brouwmeester Gerard van den Broek kan haarfijn uitleggen hoe hij tot zijn bieren is gekomen. Zijn favoriet is moeilijk te kiezen omdat alle bieren een eigen moment hebben maar als hij dan toch moet kiezen neemt hij het liefst een tripel.

Met name de Weizener gebruik ik graag voor mijn bierproeverij omdat dit bier een combinatie is van twee zeer succesvolle bierstijlen. De Duitse Weizen en de Belgische Wit. Door deze stijlen te combineren krijg je een fantastisch fris bier dat lekker wegdrinkt en vol van smaak is. Een vaste combinatie tijdens mijn bier-spijs-proeverij is een Weizen met een flammkuchen of een lekker fris hapje.

De naam Hertog Jan is van niemand minder dan Hertog Jan Primus van Brabant. Brabant was toen veel groter dan de Nederlandse provincie Noord-Brabant zoals we die nu kennen. Het Hertogdom omvatte stukken van Limburg, delen van het land van Maas en Waal en strekte zich in het zuiden uit tot de Franse grens.

Hertog Jan had 3 hobby’s. De eerste was vrouwen waar hij er genoeg van had. De tweede was oorlog voeren en hij stond bekend als een echte vechtersbaas. Hij deed in zijn leven mee aan 72 ruwe ridder toernooien die hij allemaal won. Zijn laatste hobby was bier en daarom bezocht hij graag kloosters. Niet omdat hij gelovig was maar omdat hij zeker wist dat hij daar goed bier kreeg. De eerste bierproeverij kan goed een uitvinding zijn geweest van Hertog Jan. Ik denk dat menig man zich kan identificeren met deze 3 hobby’s.

Als je een bierproeverij van Gerard bijwoont dan sta je versteld van zijn ongekende passie en liefde voor het vak en het product. Over elk bier kan hij vertellen en je meenemen in de smaken die je subtiel op de achtergrond proeft. Door zijn uitleg krijgt een bierproeverij een extra dimensie en is de beleving groter.

Last Updated on: november 9th, 2017 at 2:13 am, by


Written by