Gegrond
Image default
Kinderen

Levensechte lessen die je leert van fietsen

Levensechte lessen die je leert van fietsen

Met alle voordelen die fietsen te bieden heeft, is het geen wonder dat zoveel mensen het als hun nieuwe hobby opnemen. Dit is echter niet het enige gebied waarop fietsen je leven kan verbeteren. Een ritje met je meisjesfiets 14 inch kan je namelijk ook helpen een beter mens te worden door middel van praktijklessen die je hebt geleerd uit ervaring. Fietsen leert je dat alles echt haalbaar is als je je er maar voor inzet. Als je maar hard genoeg werkt en de juiste instelling hebt, kun je alles. Laat niemand je iets anders vertellen. Je dromen zijn niet onmogelijk.

Fietsen leert je dat ‘hoe ver’ minder belangrijk is dan ‘hoe moeilijk’

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen niet sporten, is omdat ze denken dat het te ver van huis is. Ze denken: “Ik moet anderhalf uur rijden voordat ik iets kan doen.” Als je begint te fietsen, realiseer je je dat hoe ver weg iets is er niet toe doet. Je kunt met je fietstassen naar je werk of school fietsen in evenveel tijd als er met de auto heen rijden. Je hoeft niet eens te tanken of te betalen voor parkeren. Het belangrijkste punt hier is dat fietsen ons leert dat we niet hoeven te wachten tot ‘het weekend’ komt voordat we meer kunnen gaan sporten en meer van ons leven kunnen genieten. De voordelen zijn onmiddellijk en beschikbaar op elke gewenste dag en op elk moment.

Het leert je dat het leven niet om de bestemming gaat, maar om de reis

Het gaat om de reis, niet om de bestemming. Het gaat om de mensen die je onderweg tegenkomt, niet alleen waar ze wonen of werken of wat ze ’s avonds voor hun plezier doen. Het gaat meer om ervaringen dan om dingen en om buiten in de natuur te zijn. Het gaat erom nieuwe bezienswaardigheden te zien en jezelf hard te voelen werken terwijl je benen druk pompen tegen de zwaartekracht in terwijl je gelijke tred houdt met je vrienden of familie. Dit zijn allemaal goede redenen om er op twee wielen op uit te trekken. Het gaat ook om het overwinnen van uitdagingen zoals heuvels en tegenwind, terwijl je gefocust blijft om veilig thuis te komen. Door te fietsen realiseer je je dat elke dag een goed besteedde dag is om samen met vrienden/familie/collega’s iets zinvols te doen. Dit zijn lessen die niet alleen volwassenen die van fietsen houden kunnen leren. Dit zijn lessen die zelfs je kinderen zullen leren als ze op hun kinderfietsen rijden.

Het leert je om nooit op te geven

Fietsen leert je om nooit op te geven. Het lijkt misschien een cliché, maar het is waar. Fietsen is een duursport. Het vereist kracht en vastberadenheid om het goed te doen in een race en die kwaliteiten zijn van toepassing op veel gebieden van het leven. Het vermogen om moeilijke tijden door te komen is een van de meest praktische levenslessen van fietsen. Fietsen leert je dat de grens tussen succes en falen vaak flinterdun is. Een enkele beslissing of een kortstondig concentratieverlies kan het verschil betekenen tussen winnen of verliezen. Fietsen leert je ook hoe belangrijk het is om niet op te geven als het moeilijk wordt.

Fietsen leert je om jezelf buiten je comfortzone te duwen

Fietsen is een sport waarbij je jezelf buiten je comfortzone moet duwen. Je kunt niet verbeteren als je geen nieuwe dingen probeert. Soms is de enige manier om iets nieuws te leren, door eerst te falen. Sterker nog, leren van mislukkingen zal je meer helpen dan wat dan ook.