Gegrond
Image default
Dienstverlening

Welke stappen doorloop je tijdens het verkopen van je woning

 

Heeft u na een lange huizenjacht eindelijk uw droomhuis gevonden? Gefeliciteerd! Nu is het tijd om uw woning te verkopen. Dit is zeker geen makkelijk klusje, het is belangrijk dat u zich genoeg ingelezen heeft over dit proces. Volg dit stappenplan als u uw woning wilt verkopen!

 

Stap 1: Kopen of verkopen?

 

De eerste beslissing die u moet nemen is: Ga ik eerst mijn huis verkopen of kopen? Wilt u een veilige keuze maken? Dan wordt er geadviseerd om eerst uw huidig woning te verkopen. Echter hangt deze keuze af van verschillende factoren. Uw financiële situatie en de huidige woningmarkt heeft hier namelijk veel invloed op. 

 

Stap 2: Makelaar inschakelen of zelf verkopen?

 

Wordt het u te veel dan kunt u altijd nog een makelaar inschakelen. Een makelaar kent de woningmarkt en heeft contacten met potentiële kopers. Dit is een erg grote voordeel van het inschakelen van een makelaar. Met een makelaar bespaart u tijd, maar het inschakelen van een makelaar kost wel geld. 

 

Stap 3: Huis in goede staat brengen

 

Om de potentiële kopers niet af te schrikken is het belangrijk dat uw woning in een goede staat verkeert bij de verkoop. Bij het opknappen van uw woning komen veel dingen bij kijken. Het is belangrijk dat u de muren er netjes uitzien, als uw behang ergens gescheurd is is het belangrijk dat dit gefixt wordt. Hou rekening met elke detail. Dus ook een lekkende kraan, een barst in het raam en een beschadigde deur. Ook voor de foto’s van uw woning moet uw huis mooi opgeruimd zijn, een nette woning zal uw huis aantrekkelijk 

 

Stap 4: Vraagprijs opstellen

 

Een realistische vraagprijs bepalen is zeer belangrijk, omdat dit de bepalende factor is voor de potentiële koper. De prijs hangt af van verschillende factoren, denk maar aan de ligging van uw  huis en de staat van uw huis en nog veel meer. 

 

Stap 5: Het aanvragen van een energielabel

 

Bij het verkopen van uw woning is het ook onmisbaar om een energielabel aan te vragen. Een energielabel geeft een exacte indicatie van de energieprestatie van uw woning. Dit kan variëren van A tot G. 

 

Stap 6: Bezichtiging plannen

 

Het plannen van een bezichtiging kunt u zelf regelen, maar als u te werk gaat met een makelaar regelt de makelaar dit voor u. Uiteraard kunt u ook een open huis organiseren. 

 

Stap 7: Onderhandelen en verkopen

Heeft u een bod ontvangen? Dan kan het onderhandelingsproces beginnen. Bedenk van te voren een bedrag waar je minimaal uit wilt komen. Gaat u allebei akkoord? Dan kunt u het koopcontract opstellen. Nu gaat u officieel uw woning verkopen!

 

Stap 10: Notaris

 

Is de financiering afgerond? Dan is uw huis officieel verkocht. Na de laatste inspectieronde van uw woning en meterstanden is het tijd om een transportakte te tekenen. De koper tekent de hypotheekakte. Tot slot kunt u de sleutels aan de koper overhandigen! Uw woning verkopen is nu volledig afgerond!