Gegrond
Image default
Bedrijven

Het inrichten van een school bepaalt de groei van kinderen

De inrichting van een school is essentieel. Het is immers de plek waar kinderen zich ontwikkelen, groeien, leren en nog veel meer. De inrichting van een school dient dan ook inspirerend en motiverend te zijn. Het is belangrijk als het onderwijs ondersteund wordt op een goed manier. Zo speelt het interieur een rol, maar ook de verlichting en de akoestiek.

Het interieur van een school is bepalend

Als je een ruimte gaat inrichten, kijk je eigenlijk altijd naar de functie van die betreffende ruimte. Bij een school is het zo dat de inrichting zeker van invloed kan zijn op de prestaties van leerlingen. Zo is het schoolmeubilair bijvoorbeeld al essentieel, omdat een leerling wel comfortabel dient te kunnen zitten werken. Het schoolmeubilair verschilt overigens ook per leeftijd uiteraard. Tafels en stoelen dienen flexibel en ergonomisch te zijn, en eventuele rustplekken zijn ook goed. Een factor zoals de kwaliteit van het gebouw zelf draagt ook bij aan een prettige schoolervaring.

Stimulatie van het verantwoordelijkheidsgevoel

Er is al veel onderzoek naar gedaan, maar de inrichting van een klaslokaal stimuleert de opname van informatie. Als een klaslokaal persoonlijke spulletjes bevat en intiem is ingericht, zullen kinderen het gevoel krijgen dat de ruimte echt van hen is. Dit bevordert het verantwoordelijkheidsgevoel. Zeker als een juffrouw of meester allerlei tekeningen en andere creaties van de kinderen ophangt of neerzet in het lokaal, voelen kinderen zich meer betrokken bij hun leerproces.

Essentiële factoren

Er zijn belangrijke zaken waardoor kinderen een grotere participatie kunnen krijgen. Ten eerste dient een lokaal een uitgesproken inrichting te hebben. Dit zorgt voor een heleboel vertrouwen bij kinderen. Hierbij is het tevens belangrijk dat een lokaal flexibel is ingericht. Wat hoekjes waar kinderen activiteiten kunnen doen bijvoorbeeld is ideaal. Grotere ruimtes zijn overigens geschikter om oudere leerlingen onderwijs te geven. Daarnaast is het de bedoeling dat er genoeg ruimte is om tekeningen en zelfgemaakte kunstwerkjes op te hangen. Het is nog beter als kinderen dit zelf doen. Gepersonaliseerde spulletjes, zoals kastjes met ieder zijn eigen naam erop werken ook bevorderlijk. Tot slot is het meubilair erg van belang.

https://conceptualfurniture.com/nl/schoolmeubilair/