Gegrond
Image default
Woning en Tuin

Wat moet je weten over het eten van je hond?

Een puppy wordt op gegeven moment groot. Vaak vraag je je dan af, wat voor voedsel heeft een volwassen hond nodig? Hoeveel energie je hond verbruikt hangt af van een aantal factoren, zoals geslacht, activiteiten en lengte. Dit is eigenlijk hetzelfde als bij mensen, een professionele atleet heeft rond de 4000 calorieën per dag nodig terwijl een ‘normaal’ mens zo’n 2000 nodig heeft. Een hond die de hele dag op schoot ligt bij z’n baasje heeft ook veel minder nodig dan een Husky die voor de slee rent. Over het algemeen geldt bij honden de vuistregel: 57 calorieën per kilogram lichaamsgewicht. Meer over hondenvoeding en Hondenbrokken online kopen lees je in de blog!

Eiwitten 

De belangrijkste voedingsstof voor honden is eiwit. In eiwitten zitten namelijk aminozuren, die essentieel zijn voor honden. Vlees heeft veel eiwitten, zorg er dus voor dat zo’n 70% van het voedsel van je hond uit vlees bestaat. Dit kan in Hondenvoer zijn, maar ook in nat vlees. Een hond kan alle vleessoorten eten, zoals gevogelte, rund, varken, lam of konijn. Ook bepaalde ingewanden eten honden graag, zoals het hart, de lever, de milt en de ongepolijste pens. Dat honden een grote behoefte hebben aan vlees is niet zo vreemd, want hij stamt direct van de wolf af en is een vleesetend roofdier. Honden hebben sterke kauwspieren, grote tanden en een relatief kort darmkanaal. Kortom, het lichaam van de hond is perfect voor het eten van grote hoeveelheden vlees. Het beste is om vlees niet gekookt te voeren, want hierbij gaat het grootste deel van de eiwitten verloren.

Vetten

Ook dienen honden voldoende vetten binnen te krijgen. Onverzadigde vetzuren in vis is een goede bron van vet voor de hond. Deze vetten dragen namelijk bij aan een gezond immuunsysteem en een verbeterde inflammatoire. Ook omega 6 is essentieel. Deze bron van vetten is terug te vinden in vlees. Meestal zit in vlees voldoende omega 6. Oliën en vetten zijn belangrijk, want door deze stoffen kan de hond de belangrijkste vitaminen en mineralen in zijn lichaam opnemen. Als je een hond groente voert dien je dit altijd aan te vullen met dierlijke olie, zoals zalmolie. Overgewicht bij honden kun je tegengaan door ervoor te zorgen dat de focus bij de hondenvoeding ligt op eiwitten en koolhydraten aangevuld met vetten. Natuurlijke vetten kun je ook terugvinden in noten, maar deze kun je je hond alleen geraspt of gemalen voeren en nooit rauw.

Koolhydraten 

Koolhydraten  kun je vinden in aardappelen en granen. Koolhydraten zijn niet essentieel voor het voedingspatroon van de hond. Er zitten al genoeg koolhydraten in droogvoer, waardoor je je hond niet extra hoeft te voeren. Als jouw hond alleen rauw voedsel eet, dan kun je hem wel wat extra koolhydraten geven in de vorm van haver- of gerst vlokken.

Vitamines en sporen

Een hond moet voldoende vitamines en sporenelementen eten. Deze zijn over het algemeen voldoende opgenomen in groenten, kruiden en fruit. Voedingsstoffen zijn met elkaar verbonden, wat inhoudt dat voedingsstoffen gebruik maken van elkaar. Hierdoor vind je verschillende voedingsstoffen in een bepaalde voedingsbron. In vlees vind je bijvoorbeeld zowel eiwitten en vetten. Een hond dient gevarieerd te eten, geef hem daarom niet alleen maar vlees. Over het algemeen geldt de vuistregel 70% vlees/eiwitten aangevuld met 25% groenten en fruit. De overige 5% bestaat uit granen.