Gegrond
Image default
Woning en Tuin

Wat is scandinavisch design?

Het inrichten van een nieuwe woning of een nieuwe kamer is niet zo gemakkelijk als het misschien lijkt. Welke stijl kies je, past het wel bij je eigen stijl, wat vindt een mogelijke huisgenoot ervan?

 

Eigenlijk altijd wel een goede optie is scandinavisch design. Heel kort door de bocht is scandinavisch design minimalisme. De stijl wordt gekenmerkt door de kleur wit, hout, simplisme en strakke vormen. Er is geen spoor van decadentie en alles heeft een duidelijke functie. 

 

Om het witte binnen de scandinavische stijl te contrasteren, worden er vaak ook nog grijstinten en beigetinten gebruikt. Deze kleuren worden gekozen omdat ze niet te veel in het oog springen en net zoals wit een rustige sfeer veroorzaken. Naast deze kleuren wordt er in scandinavisch design heel veel hout gebruikt. Hout is heel erg authentiek, wat overigens ook een kenmerk is van scandinavisch design, en creëert ook een bijzonder rustige en sobere atmosfeer. 

 

Scandinavisch design ontstond aan het einde van de negentiende eeuw met de kunststroming Art Nouveau. Kunstenaars die deel uitmaakten van deze stromingen werden gekenmerkt door hun pure vormen, lijnen, simpele kleuren en bovenal: de natuur. Niet veel later werd er in Stockholm een tentoonstelling gehouden voor meubilair in deze stijl: meubilair zonder verfraaiingen, zeer functioneel en authentiek en ook bijzonder betaalbaar. Sindsdien staat scandinavisch design dan ook voor die begrippen.

 

Vandaag de dag past scandinavisch design heel goed in de meeste woningen. Zeker nu de samenleving zoveel milieubewuster wordt, is het goed dat men producten gaan gebruiken die minder milieubelastend zijn. De meeste meubels in scandinavisch design vergen minder grondstoffen om te maken, omdat ze heel makkelijk uit één enkel stuk materiaal te maken zijn, middels het feit dat er geen versieringen aangebracht hoeven te worden. Ook is er door het vele gebruik van hout minder behoefte om kunststoffen te maken, die vaak gemaakt worden op oliebasis. 


Kortom, als je nog twijfelt om een stijl te kiezen voor je nieuwe kamer of woning, overweeg tenminste de scandinavische stijl. Sla de white wash maar in.

https://www.moosefarg.nl/