Gegrond
Image default
Tuin en buitenleven

De daas een vervelende insect gedurende de zomer, De dazenval schiet te hulp!

De daas een vervelende insect gedurende de zomer, De dazenval schiet te hulp!

De zomer komt er weer aan dat betekent dat het weer warmer gaat worden, lekker genieten van de zon, zwemmen en de BBQ. Niet voor iedereen is dit optimaal genieten, mensen en dieren zulllen weer last gaan krijgen van dazen maar toch vooral de paarden en veehouderijen. Vooral de de mensen aan de oostkant van het land en mensen welke wonen nabij water en bebossing zullen veel last gaan krijgen van dazen en horzels. Deze bijtende insecten houden namelijk van de warmte, vocht en deze is vaak te vinden ze langs het weiland en rondom het bos. Dazen ook wel blinde muggen hebben een hekel aan zeelucht en komen daarom niet veel voor langs de kuststrook. Voor de voorplanting van de daas bijt het dazenvrouwtje. Het eiwitrijke bloed word gedonken en deze word gebruikt voor het maken van de eitjes. Het bijten gebeurd voornamelijk bij warm weer en prooien zijn ieder die warm is en beweegt zoals paarden, koeien, geiten maar ook mensen worden vaak gebeten. De bulten zijn vaak erg groot en pijnlijk en in sommige situatie is de inzet van antibiotica nodig om de zwelling/ ontsteking te doen afnemen.

 

Dazen zijn een familie van bloedzuigende insecten die horen bij de tweevleugelen. De daas word ook wel brems, bremster, daps, paardenvlieg, blinde daas, blinde mug, blinde vlieg, dazerik, of bouw genoemd. Wereldwijd bestaan er zo’n beetje 4400 soorten dazen waarvan er 38 in Nederland en België leven. En 12 soorten hiervan kunnen serieuze overlast veroorzaken. De bekendste daas die hieronder valt is de regendaas. Dazen worden vaak verward met horzels terwijl dit een heel anders soort vlieg is de larf van een horzel die parasiteert in levende dieren terwijl de larf van een daas leeft rond wateroppervlaktes.

Bron: Wikipedia

 

De dazenval ook wel dazenvanger genoemd is een ware oplossing voor mens en dier.

Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende oplossingen voor de hinder welke dazen met zich meebrengen. Namelijk een dazenval dit werkt als volgt:

  1. Een daas die komt af op warmte en beweging jaagt met infrarode ogen. 
  2. Een dazenval is dus niet anders dan een statief met een grote zwarte bal eraan doordat deze bal beweegt en warm word door de zon zal de daas deze bal aanzien als zijn prooi.
  3. Zodra de daas probeert de bal te bijten zal hij merken dat dit niet zal gaan daarna komt de daas in de funnel terecht en zal die automatisch in het opvangbakje terecht komen waar die dan uiteindelijk niet meer uit zal kunnen komen hierboven ziet u een foto van een dazenval.

Lees hier een uitgebreid beschrijving over de werking van een dazenval

Werking dazenval

 

De H-trap dazenval, Kerbl dazenval en verschillende soorten dazen lijmvallen

Je hebt tegenwoordig verschillende soorten dazenvallen namelijk de originele dazenvallen en de lijmvallen. De meest populaire soorten originele dazenvallen zijn de H- trap dazenval, loer dazenbol en de Kerbl Taon X dazenval

 

Bekijk hier een video over de daas en de werking van een paardenvliegenval

                            

De werking van een lijmval: De werking van een lijmval zou je wel een beetje kunnen vergelijken als de originele dazenval. Alleen is dit een veel voordeligere manier om dit te doen. Als je een emmer of een bal aan een touw zal laten hangen en deze insmeert met een dazenlijm bijvoorbeeld de Sticky Trap dazenlijm. Zal de zwarte emmer bewegen in de zon net als van een originele dazenbal. De daas ziet deze bewegende emmer als prooi en ookhierop afkomen en proberen te bijten alleen zal dit niet gaan omdat ze aan de lijm vast zitten.

 

Erg eenvoudig dus!

 

 

 

       

https://dazenvanger.nl/dazenval.html