Gegrond
Image default
Mode en Kleding

Zonnebril klassiekers

De vintage zonnebril

Voor we over de vintage zonnebril gaan spreken gaan we eerst maar eens dieper in op het woord vintage. Wat betekent het?

Vintage uitgelegd

Vintage is ‘iets van vroeger’, iets wat als ‘een klassieker’ en ‘authentiek’ wordt aangeduid. Vintage kan ook betiteld worden als een chique woord voor ’tweedehands’. Vintage wordt ook vaak vertaald als ‘van een goed jaar’.

Het kan hier bijvoorbeeld om kleding gaan; kwalitatieve mode die in die tijd zeer populair was. Vintage wordt ook gebruikt om wijn te klasseren. Als een wijn van een goed jaar, oud en gerijpt, is dan is het vintage. In de werelds van mode en fashion zijn er de laatste jaren veel vintage modezaken geopend die vintage mode accessoires aanbieden.

Mensen verwarren vintage vaak met retro, maar van retro is sprake als een fabrikant juist wordt geïnspireerd door een oud product, maar het nieuw maakt. In tegenstelling tot vintage is het dus niet oud, maar nieuw.

Vintage zonnebrillen

Ondanks dat hedendaags zonnebrillen tot in detail worden afgewerkt beargumenteren veel mensen dat dit slechts voor het oog is. Tegenwoordig draait alles toch om massaproductie en is de kwaliteit en ambachtelijkheid uit verleden niet te evenaren. Net als bij andere vintage zijn vintage zonnebrillen ‘collectors items’.

Kun je een vintage zonnebril van een van de deze bekende ontwerpers op de kop tikken of een speciaal model dat ‘hot’ was in zijn tijd, dan is de kans groot dat de waarde alleen maar zal toenemen. Als (extreem) voorbeeld: de blauw-getinte Persol 714S, die Steve McQueen droeg in ‘The Thomas Crown Affair’, werd door het Britse veilinghuis Bonhams verkocht voor 45.000 euro. Je zou deze vintage zonnebril maar op een antiekmarktje op de kop hebben getikt… Grote merken waar goed voor betaald wordt bij vintage zonnebrillen zijn: Ray-Ban, Persol, Versace, Armani, Alpina Alain Mikli, Bugatti en Cartier om er maar een paar te noemen.

 

https://www.fuva.nl/zonnebrillen/ray-ban/clubmaster-rb3016/