Gegrond
Image default
Energie

Btw teruggaaf zonnepaneel scheelt al snel een paar honderd euro

De landelijke subsidieregelingen voor zonnepanelen bestaan niet meer, maar je kan wel de btw terugvragen op de aankoop en installatie van je zonnepanelen. Ook daarmee kan je je al een paar honderd Euro besparen op de aanschaf van zonnepanelen.

Hoeveel besparen met btw teruggaaf zonnepaneel? Gezien het btw-tarief in Nederland 21% is, kan je al gauw zelf berekenen hoeveel je gaat besparen door de btw-teruggave. Bij een set van 10-12 stuks zonnepanelen bespaar je al gauw een bedrag van rond de €1000. Dat is niet niks! Als je besloten hebt om voor zonnepanelen te gaan, probeer je plan dan al op korte termijn uit te voeren. De btw-teruggave op je zonnepanelen zal waarschijnlijk nog maar geldig zijn tot 1 januari 2023.

De overheid is nadien van plan om zonnepanelen belastingvrij te maken, zodat iedereen gestimuleerd wordt om zonnepanelen aan te schaffen. Nederland is grootschalig bezig met plannen voor milieuverbetering. Duurzame groene energie is daar een voorbeeld van. De plannen hiervoor zijn op Europees niveau al goedgekeurd, maar moeten nog geïmplementeerd worden. Het is nog de vraag wanneer het precies van kracht zal zijn.

Hoe werkt de btw-teruggaaf zonnepaneel? Doordat je geld kan verdienen met het aanleveren van je te veel opgewekte energie aan energieleveranciers, ziet de Belastingdienst deze groep als kleine ondernemers. Je kan dan via de Belastingdienst de btw op de aanschaf en installatie van je zonnepanelen terugvragen. Wanneer je beslist om je aan te melden als kleine ondernemer voor je zonnepanelen, begin je door het invullen van dit formulier.

Een voorwaarde om de btw op de aankoop van je zonnepanelen terug te krijgen, is dat alle gemaakte facturen en ook de energiefactuur op één naam staan. Ook al hoor je samen tot een huishouden, moet alles alsnog op één naam staan. Wanneer deze op verschillende namen staan, kan je geen gebruik maken van de regeling. Wanneer je je aanmeldt hiervoor bij de Belastingdienst val je onder de kleine ondernemingsregeling, ook wel de KOR genoemd. Je moet dan eenmalig een belastingaangifte doen (in sommige uitzonderlijke gevallen twee keer). Ook je omzet dient onder de €20.000 per jaar te blijven.