Gegrond
Image default
Bedrijven

Waarom cadeaus met Kerst?

Het Kerstfeest, een belangrijk aspect hiervan is het geven van cadeaus. De meeste Nederlanders geven cadeaus met Sinterklaas maar onder Amerikaanse invloeden wordt Kerst ook steeds belangrijker om cadeautjes uit te delen. Maar waar komt het eigenlijk vandaan dat wij met Kerst cadeaus geven?

Het is niet bekend wanneer het gebruikelijk werd om met Kerst cadeaus te geven. Wat we wel weten is dat veel net als op vele Christelijke feesten, dat er veel oudere, heidense gewoontes worden uitgevoerd. Zo was het geven van cadeaus al een gewoonte bij de Romeinse saturnaliën. Dit was een feest dat gewijd was aan Saturnus. Je werd dan ergens uitgenodigd om te gaan dineren en het was dan normaal om een cadeau mee te nemen voor de gastheer. Met Kerst is het ook een gewoonte om met familie en vrienden gezellig samen thuis te eten, door deze overeenkomst zou dit de reden zijn waarom wij ook met Kerst cadeautjes uitdelen.

Daarnaast zou het geven van cadeaus ook kunnen ontstaan door een Christelijke traditie. Het moment dat Jezus werd geboren, kwamen de Drie Koningen Jezus bezoeken en brachten hem goud, wierook en mirre aan. Deze geschenken zouden ook de reden zijn dat er met Kerst cadeautjes worden uitgedeeld omdat de Drie Koningen dit ook deden.

De meest logische reden dat wij met Kerst cadeaus geven komt eigenlijk van het Sinterklaas feest. Sint Nicolaas was al vanaf de middeleeuwen bekend in Nederland en andere delen van Europa en toen al deelden hij cadeautjes uit. Zo had hij een cadeau voor hem en een cadeau voor haar en nog voor vele anderen. Na de Amerikaanse revolutie waren de Amerikanen opzoek naar andere invloeden in hun cultuur en het kan zijn dat de Amerikanen Sint Nicolaas als voorbeeld hebben gebruikt. Vanaf de negentiende eeuw was er met Kerst in Amerika dan ook een persoon aanwezig dat erg veel op Sinterklaas leek. De naam werd verbasterd tot Santa Claus in Amerika en ook hij had rode kleding en een lange baard. Hieruit ontstond uiteindelijk de kerstman. De Sinterklaas traditie werd hierdoor overgenomen door de Kerstman.

http://cadeau-cadeau.nl