Gegrond
Image default
Bedrijven

Waar zijn eiwitten goed voor?

Eiwit is een belangrijke voedingsstof voor iedereen, niet alleen voor atleten en bodybuilders. Dat betekent niet dat je elke dag eiwitshakes moet gaan drinken. De meeste mensen kunnen het eiwit dat ze nodig hebben halen uit een gezond en uitgebalanceerd dieet. Hier lees je waarom eiwit belangrijk is, hoeveel eiwit je elke dag nodig hebt en wat geweldige eiwitrijke voedingsmiddelen zijn.

 

Wat is eiwit?

Eiwit is een van de drie primaire macronutriënten (de andere zijn koolhydraten en vet). Macronutriënten zijn de chemische verbindingen waar mensen het meeste van binnenkrijgen en die ons de meeste energie leveren. Eiwitten bestaan uit aminozuren, en zijn de meest voorkomende moleculen in cellen.

 

Ons lichaam kan de meeste aminozuren produceren die we nodig hebben om gezond te blijven, maar er zijn negen aminozuren die we niet kunnen produceren, en via de voeding moeten binnenkrijgen. De negen aminozuren die ons lichaam niet kan produceren, worden essentiële aminozuren genoemd.

 

Waarom zijn eiwitten belangrijk?

Mensen kunnen niet overleven zonder alle negen essentiële aminozuren. Eiwit is essentieel voor de opbouw van botten en lichaamsweefsels, zoals spieren, maar eiwit doet veel meer dan dat. Eiwit neemt deel aan praktisch elk proces van een cel. Het speelt een rol in metabolische reacties, immuunrespons, eiwit levert een bron van energie, helpt bij cellulair herstel, vormt bloedcellen, en nog veel meer.

 

Hoeveel eiwit heb je nodig?

Eiwitten hebben dezelfde energiedichtheid als koolhydraten. Alleen slaat het lichaam eiwitten niet op dezelfde manier op als koolhydraten en vetten. Dit betekent dat je elke dag eiwitten moet innemen. Er zijn echter verschillende meningen over hoeveel eiwitten je per dag nodig hebt. Dit is deels te wijten aan het aantal factoren dat van invloed is op de hoeveelheid eiwitten die je lichaam nodig heeft.

Zowel planten als dieren leveren goede bronnen van eiwitten. Het is echter belangrijk om te weten dat, hoewel veel planten eiwitten leveren, de meeste niet alle essentiële aminozuren leveren. Vlees, gevogelte, vis, eieren, melk, kaas, yoghurt en sojabonen zijn allemaal bronnen van compleet eiwit – wat betekent dat ze alle negen essentiële aminozuren leveren.

Veel verschillende voedingsmiddelen die van planten afkomstig zijn – waaronder fruit, peulvruchten, zaden, noten, volle granen, granen – leveren eiwitten. Maar omdat plantaardige eiwitten geen complete eiwitten zijn, is het belangrijk om te weten welke aminozuren deze voedingsmiddelen leveren, vooral als je geen vlees of zuivel eet. Je moet er een punt van maken om een verscheidenheid aan plantaardige eiwitten te eten om ervoor te zorgen dat je alle essentiële aminozuren binnenkrijgt.

Een goede vuistregel is dat als je de helft van je eiwitten uit dierlijke bronnen haalt, je de rest van je eiwitten uit plantaardige bronnen kunt halen zonder je zorgen te hoeven maken over hoe compleet die plantaardige eiwitten zijn. Plantaardige eiwitten bevatten minder verzadigde vetten dan dierlijke eiwitten, dus het verhogen van het aandeel plantaardige bronnen heeft een gezondheidsvoordeel.

 

Meer informatie

Ben je op zoek naar meer informatie over voeding, sport, supplementen en productstoffen van supplementen? Ga dan naar het kenniscentrum van Solid Supplements. In dit kenniscentrum gaat Solid Supplements dieper in op alles wat te maken heeft sport en voeding.