Gegrond
Image default
Bedrijven

Een autoverzekering afsluiten: welke is het beste voor u?

Als u een auto heeft, dan heeft u een autoverzekering nodig. Er zijn verschillende soorten autoverzekeringen en deze dekken verschillende gebeurtenissen. De keuze die u maakt wordt bepaald door het soort auto dat u heeft en ook van uw eigen voorkeur en uw budget. Er zijn verzekeringen voor nieuwe auto’s, voor tweedehands auto’s, voor oldtimers, voor zelfrijdende auto’s én u kunt hier een aanvullende verzekering bij afsluiten voor een nog bredere dekking. De onderstaande informatie gebruikt u om de beste autoverzekering te vinden voor uw auto.

 

De WA autoverzekering is standaard

Voor iedere auto, ongeacht de leeftijd, bent u verplicht om minimaal een WA verzekering af te sluiten. U bent dan alleen verzekerd voor schade die u aanricht aan anderen. Stel, u heeft een aanrijding, dan zal uw verzekering de reparatiekosten aan de andere auto terugbetalen. Dat geeft u de zekerheid dat u in ieder geval geen hoge kosten heeft. De WA autoverzekering is voornamelijk voor de andere bestuurder zodat de schade die is aangericht zonder zijn of haar toedoen vergoed wordt. Dat is ook de reden dat deze verzekering minimaal moet worden afgesloten: om de benadeelde partij te dekken.

 

Voordelen:

  • Een WA autoverzekering is de goedkoopste optie die u heeft.
  • Als u anderen schade aanricht dan hoeft u zich geen zorgen te maken over de vergoeding daarvan.
  • Met een WA autoverzekering bent u verzekerd volgens de wettelijke voorschriften in Nederland.

 

Nadelen:

  • Schade aan uw eigen auto na een ongeval wordt niet vergoed.
  • Andere schade aan uw eigen auto als gevolg van een gebeurtenis waar u geen invloed op heeft wordt ook niet vergoed.

 

WA beperkt casco

Een WA beperkt casco autoverzekering dekt meer dan een WA verzekering. U bent dan verzekerd voor schade aan anderen, maar ook als uw auto gestolen wordt, als u ruitschade oploopt en als uw auto beschadigd door een natuurramp of een brand. Dit zijn allen gebeurtenissen waar u geen invloed op heeft, maar die wel voor een grote rekening kunnen zorgen. Een WA beperkt casco verzekering biedt u meer zekerheid en stelt zeker dat u een claim in kunt dienen als er iets met uw auto gebeurt.

 

Voordelen:

  • Met een WA beperkt casco autoverzekering bent u ook verzekerd voor schade aan uw auto door een voorval waar u zelf niets aan kunt doen, zoals diefstal of ruitschade.
  • Heeft u een ongeval, dan vergoed de WA beperkt casco verzekering ook schade aan het andere voertuig.

 

Nadelen:

  • De WA beperkt casco autoverzekering is duurder dan een standaard WA verzekering.
  • Schade aan uw eigen auto door een aanrijding die u heeft veroorzaakt wordt niet door deze verzekering vergoed.

 

WA + casco (allrisk)

Wilt u nog meer zekerheid, dan kunt u een WA + casco verzekering afsluiten. Deze wordt ook wel een allrisk autoverzekering of een volledig casco vezekering genoemd. U bent dan gedekt voor alle gebeurtenissen boven beschreven plús de schade aan uw eigen auto als gevolg van een aanrijding. Dit is de duurste soort autoverzekering en is ook zeker niet nodig voor alle auto’s. Het grote voordeel is dat u dus eigenlijk voor nagenoeg alle voorvallen verzekerd bent en dat u zich in principe nergens zorgen over hoeft te maken.

 

Voordelen:

  • Met een allrisk autoverzekering bent u volledig gedekt en praktisch alle schade aan uw eigen auto wordt vergoed.
  • Bij een aanrijding die u heeft veroorzaakt wordt ook de schade aan de andere auto door uw verzekering gedekt.

 

Nadelen:

  • Een allrisk autoverzekering is de duurste optie die u heeft.

 

Welke dekking past het beste bij uw situatie?

 

Welke verzekering is het beste voor u?

De meeste verzekeraars raden aan naar de leeftijd van de auto te kijken om te bepalen welke autoverzekering u nodig heeft. Is deze bijvoorbeeld nieuw of tot 6 jaar oud, dan is een allrisk verzekering een goede optie. Een beperkt casco verzekering is de meest logische keuze voor auto’s van 6 tot 10 jaar oud. Bij oudere auto’s is een WA-verzekering alleen meestal voldoende. Er zijn andere factoren die bepalen welke autoverzekering u het beste kunt kiezen, zoals de dagwaarde van uw auto, het aantal schadevrije jaren dat u heeft opgebouwd en de waardevastheid van uw auto. Hoe jonger en hoe waardevoller de auto, hoe beter de autoverzekering die u afsluit. Daarnaast moet u beslissen over het risico dat u zelf kunt en wilt nemen.

 

Het eigen risico bedrag

Een factor die uw keuze voor een autoverzekering kan beïnvloeden is het bedrag dat u bereid bent te betalen voor eigen risico. Dit is wat u zelf betaalt voordat de verzekeraar financieel inspringt en de rest bijlegt. Hoe hoger uw eigen risico bedrag, hoe lager uw premie, maar hoe meer u dus moet betalen als u schade oploopt of aanricht. Heeft u geld achter de hand, dan kunt u op uw autoverzekering besparen door een hoog eigen risico in te vullen. Dit kan ook een reden zijn om voor een WA verzekering te kiezen en niet een beperkt casco verzekering. U weet waarschijnlijk wel hoeveel uw auto waard is, hoeveel de reparaties kosten en hoeveel u daar zelf van wilt vergoeden.

 

De hoogte van de premie

Een laatste belangrijke factor om in overweging te nemen is uw eigen budget en de hoogte van de premie die u wilt en kunt betalen. U heeft hier enigszins invloed op door het eigen risico in te stellen, maar de hoogte van de premie wordt bepaald door de verzekeraar. Het soort autoverzekering heeft hier invloed op, maar bijvoorbeeld ook uw leeftijd en uw claimgeschiedenis. Door autoverzekeraars te vergelijken bespaart u geld op de premie die u moet betalen.

 

De kleine letters

Het is niet verstandig om klakkeloos voor de goedkoopste optie te kiezen. Lees ook altijd even de kleine letters door en dan in het bijzonder over hoe uw auto vergoed wordt als u deze total loss rijdt (nieuwwaarde, dagwaarde of aanschafwaarde), als deze gestolen wordt en hoe uw beveiligingsklasse invloed heeft op de uitkering en of u een vervangende auto krijgt. Het is belangrijk dat u een autoverzekering afsluit die bij uw auto past, maar ook waar u zich comfortabel mee voelt. Denk hier goed over na, bekijk alle opties, vraag eventueel hulp van de specialisten en u kunt met een gerust hart de weg op.