5 Dingen die je moet weten over de transitievergoedingDe term transitievergoeding wordt veel gebruikt bij een ontslag. Maar wat houdt een transitievergoeding in en wat zijn de belangrijkste dingen die je hierover moet weten? We hebben de 5 belangrijkste onderdelen voor je op een rijtje gezet.
Wanneer je bent ontslagen op het initiatief van jouw werkgever heb je recht op een transitievergoeding. Het is je misschien opgevallen dat er ook gesproken wordt over een ontslagvergoeding. Er is sprake van een ontslagvergoeding wanneer je samen met jouw werkgever onderhandeld over een vergoeding die je krijgt als het dienstverband met wederzijds goedvinden wordt beëindigd. De transitievergoeding is hierbij het uitgangspunt. Bij het afhandelen van het ontslag via de rechter, is de transitievergoeding de basis en daar bovenop kan een billijke vergoeding worden toegekend.
Wordt je na een dienstverband van twee jaar of langer ontslagen of wordt je arbeidsovereenkomst niet verlengd? Dan heb je recht op een transitievergoeding. Je werkgever moet hierbij het initiatief hebben genomen voor het ontslag/beëindigen van de arbeidsovereenkomst. Maar er zijn uitzonderingen op de regel waardoor je geen recht hebt op een transitievergoeding. Wanneer het ontslag het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten vanuit jouw kant (arbeidsongeschikt en werkt niet voldoende mee aan je eigen re-integratietraject), dan heb je hier geen recht op.
Je kan de transitievergoeding berekenen aan de hand van een wettelijke formule. De hoogte van je transitievergoeding hangt daarnaast af van een aantal verschillende factoren als; het aantal dienstjaren, leeftijd en bruto salaris. Zo krijg je alvast een idee van wat je kunt verwachten. De richtlijn is dat je over de eerste 10 werkjaren heb je recht op 1/3 maandsalaris per jaar. Heb je ergens langer dan 10 jaar gewerkt? Dan heb je vanaf het 10e jaar recht op een transitievergoeding van 1/2 maandsalaris per jaar.
Zoals aangegeven zijn er uitzonderingen bij het toekennen van een transitievergoeding. Jouw transitievergoeding is afhankelijk van de reden van ontslag, type contract en type werkgever. Heb je te maken met een bijzondere situatie? Dan kan een rechter bepalen dat jouw werkgever naast de transitievergoeding een extra vergoeding moet betalen. Dit wordt ook de billijke vergoeding genoemd. Hier heb je recht op wanneer de werkgever rondom jouw ontslag ernstig verwijtbaar gehandeld heeft. Er zit geen maximum aan de billijke vergoeding. De kantonrechter is vrij om te bepalen, afhankelijk van de situatie, hoe hoog hij vindt dat deze vergoeding moet zijn. Aan de andere kant kan het ook zijn dat de rechter bepaalt dat je geen recht hebt op een transitievergoeding wanneer er ernstig verwijtbaar handelen is vanuit jouw kant.
Ben je ouder dan 50 jaar en ben je langer dan 10 jaar bij je werkgever in dienst? Dan heb je recht op een hogere transitievergoeding. Je hebt recht op 1 maandsalaris aan transitievergoeding voor elk dienstjaar vanaf je 50e verjaardag. Het is belangrijk om te weten dat deze regeling voor een verhoogde transitievergoeding niet geldt voor kleine werkgevers (minder dan 25 mensen in dienst). |
https://www.das.nl/ontslag/transitievergoeding |
