Gegrond
Image default
Woningen

Wat je moet weten bij het kopen van een huis

Wil je graag een huis kopen? Dan is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een huis. Zo is het belangrijk om te weten welke makelaar je in vertrouwen neemt, en wat de belangrijkste zaken zijn die je moet controleren voordat je de handtekening zet onder de koopovereenkomst. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten bij het kopen van een huis.

Een makelaar die bij je past

De keuze voor een makelaar is erg belangrijk. Je gaat namelijk een lange en intieme relatie aan met je makelaar, dus het is belangrijk dat er sprake is van een goede klik. Bovendien moet je ervoor zorgen dat de makelaar die je kiest gespecialiseerd is in het soort huis dat jij wilt kopen. Als je bijvoorbeeld een appartement wilt kopen, heb je meer aan een makelaar die gespecialiseerd is in appartementen dan aan een makelaar die huizen in de vrije sector verkoopt. Bij makelaar Hellevoetsluis kun je bijvoorbeeld terecht voor allerlei soorten makelaars in verschillende sectoren.

Vraag altijd om referenties en check of de makelaar geregistreerd is bij de NVM of VBO. Als je twijfelt, kun je ook altijd een andere makelaar inschakelen om een second opinion te geven.

Zoek zelf actief naar huizen

Hoewel je uiteraard veel tijd doorbrengt met je makelaar om huizen te bekijken, is het ook belangrijk dat je zelf ook huizen gaat zoeken. Zo kun je snel een huis vinden dat aan al jouw wensen voldoet. Bovendien kun je dan ook meteen zien of de vraagprijs van het huis realistisch is. Als je twijfelt over de vraagprijs, kun je altijd contact opnemen met een andere makelaar om te horen wat hij of zij ervan vindt.

Controleer de staat van het huis

Voordat je een huis koopt, is het belangrijk dat je de staat van het huis controleert. Zo kun je namelijk achterhalen of er grote problemen zijn met het huis, en of de vraagprijs realistisch is. Als er grote problemen zijn met het huis, moet je natuurlijk wel rekening houden met de kosten die gemoeid zijn met de reparatie ervan.