Gegrond
Image default
Eten en drinken

Perfecte stamppot aardappelen voor tijdens grijs weer

Welke aardappelen zijn perfect voor stamppot? Hier heb je de keuze uit verschillende soorten: de Frieslander en de Doré. Allebei een bloemige soort. Deze zijn vastkokend, maar hebben een kruimige structuur. Elke soort heeft vaak een andere kooktijd, kijk daarom goed op de verpakking. De Frieslander heeft een gladde en gele schil, de Doré lijkt hier heel erg op. Naast een ovenschotel kan je de Doré zeer goed pureren. Perfect voor stamppot dus.

Je kunt ook de Bildtstar of het Bintje kiezen. De Bildstar kan je herkennen aan de rode schil, na het schillen is deze nog steeds geel. Het Bintje wordt ook gekozen voor het maken van patat en chips. Veel van bovenstaande aardappelen komen uit Zeeland, daar ligt een perfecte kleigrond die de lekkerste aardappelen voortbrengt. Met heel wat werk van de boer natuurlijk. Leuk weetje over het Bintje: deze is in 1905 door een Fries (Kornelis de Vries) gekweekt. Het werd een zeer populaire aardappel die ook veel is verkocht aan andere landen.

Een heerlijk recept met de Bildstar-aardappel is aardappelgratin. Dit is een ovenschotel waarbij je een vleesgerecht of frisse salade kunt serveren. Dit ligt aan het seizoen (of wat je nog in de koelkast hebt liggen). We gebruiken naast aardappels ook Gruyère kaas. Dit is een zoute, Zwitserse soort kaas. Wanneer de kaas nog niet zo oud is, smaakt het een beetje nootachtig en is hij zeer romig. Perfect voor dit recept. Ook kan je deze kaas gebruiken voor tosti’s of gratineren van uiensoep. Leuk weetje over Gruyère, hoe ouder de kaas, hoe droger hij wordt. Ook krijgt hij na 10 maanden een extra naam: Réserve.

De volgende ingrediënten zijn goed voor 6 personen.

Ingrediënten

–       125 ml volle melk

–       125 ml slagroom

–       50 gram Gruyère kaas (geraspt)

–       25 gram boter (ongezouten)

–       2 teentjes knoflook

–       1 kilo aardappelen

–       1 snufje nootmuskaat

Maak de gratin

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en pak een ovenschaal
  2. Snijd de knoflook doormidden en wrijf daarna de schaal goed in met de binnenzijde van de knoflookteentjes. Als volgt vet je de ovenschaal in met de helft van de boter, dit kan d.m.v. een kwastje of het vasthouden met keukenpapier.
  3. Schil de aardappelen en snij ze daarna in dunne plakken. Spoel ze als volgt af onder de koude kraan en laat ze daarna even uitlekken.
  4. Pak een kom en gooi de slagroom, melk en nootmuskaat bij elkaar. Roer alles goed en doe daarna de aardappelschijfjes erbij. Het mengsel hoort de schijfjes goed te bedekken.
  5. Pak de ovenschaal en vul deze met de aardappelschijfjes. Maak een mooi egale bovenkant, wanneer je wat mengsel over hebt, kan je dat er nog overheen schenken. Dit zorgt voor een mooie gratin.
  6. De Gruyère kaas is nu aan de beurt, deze mag over de schotel gestrooid worden, samen met nog wat klontjes boter.
  7. De ovenschaal mag de verwarmde oven in. Met 50 minuten is het gerecht klaar en (als het goed is) mooi goudbruin.

Laat zeker je reactie achter, we zijn zeer benieuwd naar ervaringen.