Welke aardappelen zijn perfect voor stamppot? Hier heb je de keuze uit verschillende soorten: de Frieslander en de Doré. Allebei een bloemige soort. Deze zijn vastkokend, maar hebben een kruimige structuur. Elke soort heeft vaak een andere kooktijd, kijk daarom goed op de verpakking. De Frieslander heeft een gladde en gele schil, de Doré lijkt hier heel erg op. Naast een ovenschotel kan je de Doré zeer goed pureren. Perfect voor stamppot dus. Je kunt ook de Bildtstar of het Bintje kiezen. De Bildstar kan je herkennen aan de rode schil, na het schillen is deze nog steeds geel. Het Bintje wordt ook gekozen voor het maken van patat en chips. Veel van bovenstaande aardappelen komen uit Zeeland, daar ligt een perfecte kleigrond die de lekkerste aardappelen voortbrengt. Met heel wat werk van de boer natuurlijk. Leuk weetje over het Bintje: deze is in 1905 door een Fries (Kornelis de Vries) gekweekt. Het werd een zeer populaire aardappel die ook veel is verkocht aan andere landen. Een heerlijk recept met de Bildstar-aardappel is aardappelgratin. Dit is een ovenschotel waarbij je een vleesgerecht of frisse salade kunt serveren. Dit ligt aan het seizoen (of wat je nog in de koelkast hebt liggen). We gebruiken naast aardappels ook Gruyère kaas. Dit is een zoute, Zwitserse soort kaas. Wanneer de kaas nog niet zo oud is, smaakt het een beetje nootachtig en is hij zeer romig. Perfect voor dit recept. Ook kan je deze kaas gebruiken voor tosti’s of gratineren van uiensoep. Leuk weetje over Gruyère, hoe ouder de kaas, hoe droger hij wordt. Ook krijgt hij na 10 maanden een extra naam: Réserve. De volgende ingrediënten zijn goed voor 6 personen. Ingrediënten– 125 ml volle melk – 125 ml slagroom – 50 gram Gruyère kaas (geraspt) – 25 gram boter (ongezouten) – 2 teentjes knoflook – 1 kilo aardappelen – 1 snufje nootmuskaat Maak de gratin
Laat zeker je reactie achter, we zijn zeer benieuwd naar ervaringen. |