Gegrond
Image default
Dienstverlening

Wat te doen bij kortsluiting?

Een kortsluiting ontstaat wanneer de binnenkant van twee elektriciteitskabels met elkaar in aanraking komen. Er komt dan zoveel stroom vrij dat de stop in de meterkast springt. Uit een soort veiligheidsmechanisme slaan de stoppen dan uit. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen als je een kortsluiting ervaart.

Wat moet ik als eerste doen bij een kortsluiting?

Schakel direct de groep van de doorgeslagen stop uit. Dit doe je door de groepsschakelaar te switchen in de meterkast. Daarna haal je alle apparaten van de doorgeslagen stop uit de stopcontacten. De doorgeslagen stop moet vervangen worden of je schakelt de automaat weer in, als je dit hebt. 

Kan ik de kortsluiting zelf verhelpen? 

Soms kun je de stroomstoring inderdaad zelf verhelpen. Maar let op: dit kan alleen als een elektrisch apparaat de storing veroorzaakt. In eerste instantie moet je kijken welke aardlekschakelaar is uitgeschakeld. Daarna moet je alle stekkers uit de stopcontact halen die op achterliggende groepen zijn aangesloten. Als je één voor één de stekkers weer in het stopcontact doet kan je checken bij welk apparaat de stroom uitvalt. Dan is dat het apparaat dat het probleem veroorzaakt. Zo heb je zelf de oplossing gevonden. Het apparaat moet weg of gerepareerd worden.

Wanneer heb ik een elektricien nodig?

Heb je het bovenstaande geprobeerd maar blijft het probleem zich voordoen? Dan zit het probleem niet in een apparaat maar in een andere elektrische bedrading. Het kan zelfs verschillende oorzaken hebben. Bel een elektricien als je er niet uit komt, ga niet zelf in de meterkast dingen proberen te maken. Het kan namelijk zo zijn dat u de elektriciteit alleen maar verergert en de situatie verslechtert voor de elektricien. Bel een elektricien bij u in de buurt om het probleem op te lossen.