Gegrond
Image default
Bedrijven

Welk brandhout is het meest geschikt?

Bij het stoken van een kampvuur wordt brandhout gebruikt. Er zijn veel verschillende soorten brandhout die elk unieke eigenschappen heeft. Hoe droger het brandhout is hoe langer je vuur kunt stoken. Brandhout waar vocht in zit geeft veel minder brandhout, dit komt doordat een groot deel van de energie verbruikt wordt bij het verdampen van het water. Vochtig hout geeft ook meer rook dan vlammen door het verdampen van het vocht. Vers gekapt hout kan tot vijftig procent bestaan uit vocht. Vijftien procent is een goede hoeveelheid, het maximum is twintig procent vocht.

Ongeschikt brandhout

Hout dat een chemische behandeling heeft gehad is ongeschikt hout. Wanneer je dit hout zou verbranden kunnen er giftige gassen vrijkomen en brand het hout slechter. Er zijn ook houtsoorten die van zichzelf giftige stoffen bevatten, dit hout is dus niet geschikt om een kampvuur mee te stoken.

Soorten brandhout en hun eigenschappen

Er zijn twaalf soorten brandhout met elk verschillende eigenschappen. Een berk geeft veel warmte, maar verbrandt snel. Dit hout wordt eerder gebruikt om vuur mee aan te maken. Een beuk komt vaker voor dit hout droogt snel en geeft veel warmte af. Een beuk moet je droog bewaren anders rot het hout snel en verliest het hout haar warmte gevend vermogen. Een eik is goede kwaliteit hout echter moet dit hout in totaal 4 jaar behandeld worden voordat het geschikt is als brandhout. Eerst 2 jaar op een onafgedekte plek zodat de tannine wegtrekt. Daarna mag het hout 2 jaar gedroogd worden. Een els heeft goed brandhout dat veel hitte afgeeft. Es is een zeldzame brandhout soort. Als dit hout een beetje vocht bevat brand deze nog steeds goed. Het hout ruikt ook prettig en brandt gelijkmatig.

Esdoorn brandt snel en goed, maar heeft een heersende geur. Een haagbeuk is erg zeldzaam, maar heeft kwalitatief goed brandhout. Het hout van een Iep brandt alleen als het echt goed droog is. Een Meidoorn is vooral fijn voor het stoken omdat het makkelijk aan te krijgen is. Een Vlier brandt snel en goed. Hout van naaldbomen geven veel warmte, maar knettert en vonkt veel. Deze soorten maken een schoorsteen ook snel vies. Als laatste zijn er loofbomen, deze soort brandt slecht en geeft weinig warmte. Ook geeft deze soort een onaangename geur af.

https://doosjehout.nl/brandhout