Gegrond
Image default
Bedrijven

Wat is de beste manier om grafstenen schoon te maken?

Wanneer u een dierbare van hebt begraven is het gebruikelijk dat u het grafmonument zo goed mogelijk wilt verzorgen ter nagedachtenis aan de overleden persoon. Hieronder valt voornamelijk het schoon houden en met enige regelmaat schoonmaken van het grafmonument. Er zijn een aantal verschillende manieren waarop grafmonumenten schoont gemaakt en schoon gehouden kunnen worden. Hieronder vindt u enkele manieren om het grafmonument goed schoon te maken. Wij van Andersgedenkmonumenten vertellen u waarmee u rekening dient te houden bij het onderhouden van een grafmonument. 

Het type grafsteen

Alvorens u aan de slag gaat met het schoonmaken van het grafmonument is het van cruciaal belang te weten uit wat voor soort materiaal de grafsteen bestaat. Er zijn erg veel verschillende materialen waar. de grafsteen uit kan bestaan. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan hardsteen, granieten, basalt, kalkstenen, marmer of kwartsiet. Uit welke soort steen het grafmonument bestaat is belangrijk om rekening mee te houden gedurende de schoonmaak en onderhoud. Bepaalde onderhoudsacties en methodes van schoonmaken kunt u toepassen op alle grafmonumenten, maar als het gaat om het gebruik van bepaalde specifieke schoonmaakmiddelen is het een absolute aanrader even te kijken welk schoonmaakmiddel u kunt gebruiken bij uw type grafsteen. Je kunt namelijk niet met elke soort schoonmaakmiddel een grafsteen van graniet schoonmaken. Dit geldt ook voor de andere type grafstenen. Ga dus goed na om welk type materiaal het gaat en welke schoonmaakmiddelen hierbij bruikbaar zijn.

Algemene schoonmaak en onderhoud

Buiten het gebruik van specifieke schoonmaakmiddelen zijn er ook enkele dingen die u kunt doen bij het grafmonument om deze verzorgd en schoon te houden. Het gaat hierbij om manieren van onderhoud en schoonmaak die bij vrijwel elk grafmonument mogelijk zijn. Zorg als eerst voor een soort mini-bezempje. Op een grafmonument kan zich immers relatief grof of groot vuil bevinden. Zorg dat je dit eerst voorzichtig wegveegt alvorens andere handelingen te verrichten. Als er geen grofvuil zoals takken en bladeren meer op het grafmonument liggen kunt u met een doekje proberen de vlekken weg te halen. In sommige gevallen is een standaard nat doekje hierbij een prima optie, maar hiermee verdwijnen lang niet altijd alle vlekken en ook lang niet alle natte doekjes zijn slim om bij alle grafmonumenten te gebruiken. Bij dit onderdeel is het een aanrader dus het materiaal van het grafmonument na te gaan. Wanneer u gebruik heeft gemaakt van een nat doekje of een schoonmaakmiddel is het een absolute aanrader even het grafmonument te wassen. Gebruik water om de eventuele chemicaliën dus weg te spoelen. Als laatst kan het naar uw eigen voorkeur een optie zijn de grafsteen nog even droog te maken. Verricht het onderhoud met enige regelmaat.

https://www.andersgedenkmonumenten.nl/