Gegrond
Image default
Bedrijven

5 eenvoudige tips hoe je de energiekosten drastisch kunt verminderen

De huidige levensstijl zorgt voor heel veel gemakken, maar doen de energiekosten tot ongekende hoogtes stijgen. Naast dat het niet milieuvriendelijk is, kost het dus tegenwoordig ook een hele bom geld. Nochtans bestaan er eenvoudige manieren om je geld toch in je zakken te houden door kleine drastische wijzigingen aan te brengen. Een waterontharder zoals Soft Water Systems bijvoorbeeld draagt ertoe bij dat de jaarlijkse energiekost van bepaalde huishoudapparaten gevoelig naar beneden gaat. 5 eenvoudige tips om de energiefactuur terug te draaien.

Tip 1: Waterontharder zorgt voor minder energieverbruik

Het is algemeen geweten dat water met een bepaalde hoeveelheid kalkaanslag voor een hogere energiefactuur zorgt. Daarnaast heb je met het zogenaamde harde water ook veel meer zeep en wasmiddelen nodig. Een concreet voorbeeld. Wanneer water een kookpunt bereikt waar al kalkaanslag in zit van 4 millimeter, dan moet je rekenen dat het toestel zo’n 18 procent harder moet werken om het water te koken. Dit betekent dat je ook 18 procent meer energiekosten gaat betalen op het einde van de rit. Kortom, de aanschaf van een waterontharder betaalt zich op korte termijn helemaal terug.

Tip 2: Berg de droogkast op en gebruik een drooglijn

Het is geen publiek geheim dat een trommel van een droogkast heel veel energie verbruikt. Om de energiekosten te drukken kan je de wapperende kledingstukken beter in openlucht aan een drooglijn hangen. Vergeet niet om de verschillende kleren binnenstebuiten op te hangen om te drogen als de zon schijnt. Anders verbleken de kledingstukken.

Tip 3: Kookwater wat je echt nodig hebt

Vul een waterkoker niet volledig als je slechts een kopje thee wil drinken. Hoe meer energieverbruik nodig is, hoe groter de prijs van de energiefactuur is. Hetzelfde geldt ook als je groenten, rijst of pasta wil gaan koken. Op jaarbasis maakt dit een enorm bedrag uit.

Tip 4: Een volle vriezer verbruikt een stuk minder

Wanneer de vriezer volledig vol is gestopt, zal de vriezer niet maximaal moeten werken. Als je iets uit de vriezer haalt, laat je het ontdooien in een koelkast. Zo vang je twee vliegen in één klap en verminder je het energieverbruik eveneens van de koelkast.

Tip 5: Zet de verwarming op een lagere temperatuur

Heel wat mensen doen het al in deze huidige energiecrisis. Draai de verwarmingsknop naar een temperatuur van 19 graden. Lager mag uiteraard ook natuurlijk. In de wintermaanden trek je een warme trui aan. Een ander alternatief is om een programmeerbare thermostaat aan te kopen.