Gegrond
Image default
Gezondheid

Weet je wat Buteyko is?

Buteyko, vernoemd naar de bedenker, is een ademhalingstherapie. Deze is bewezen om te helpen bij verschillende ademhalingsproblemen. Van astma tot slaapproblemen. Ook problemen waarbij niet direct de verbinding met ademhaling wordt gelegd, kan op te lossen zijn door middel van Buteyko. Denk hierbij aan moeheid of spierpijn. Dit kan zijn omdat u slecht slaapt door een verkeerde ademhalingstechniek of dat ademen u gewoon veel moeite kost omdat u dit niet goed uitvoert.

Ademen, dat kan iedereen

Het klopt dat iedereen automatisch ademt en dat we er pas over na beginnen te denken als we buiten adem raken. Mensen met astma zijn meer met hun ademhaling bezig, maar ook voor anderen kan Buteyko grote effecten hebben. Doordat u bewuster op uw ademhaling gaat letten kunt u goed ademen een nieuwe gewoonte maken. Hierbij zullen u klachten verdwijnen. De therapie heeft het grootste merkbare effect vanaf het moment dat uw ademhalingstechniek is verbeterd en dit een gewoonte is geworden.

Buteyko iets voor mij?

Om er achter te komen of Buteyko een oplossing is voor uw klachten is het het beste om met een specialist te gaan praten. In een consult kan een dokter u doorverwijzen of u kunt zelf een specialist opzoeken. Buteyko is een therapie die populair is bij astma, maar een opmars maakt in andere gebieden. Omdat we veel ademhalen zijn de effecten ook groot. Buteyko blijft zich dan ook ontwikkelen. De therapie is persoonlijk, afgesteld op uw problemen na een diagnose waarin uw klachten worden meegenomen en er een plan is gemaakt om de klachten te verminderen. Het is natuurlijk naar om met ademhalingsproblemen rond te blijven lopen. Zelfs als u dit niet merkt kan het u in het dagelijks leven en tijdens het sporten tegen houden. De oplossing om uw ademhaling aan te passen is natuurlijk veel gezonder dan om middeltjes te gebruiken. De therapie is ook veel langduriger.