Gegrond
Image default
Gezondheid

Een euthanasieverklaring aanvragen

Wil je een euthanasieverklaring aanvragen? Dit is niet altijd even makkelijk om te doen. Het is ook een erg lastig onderwerp voor veel mensen. Dit komt omdat er een redelijk groot taboe omheen hangt. Echter is het wel een mogelijkheid om dit aan te vragen. Om op de juiste manier euthanasie aan te vragen, is het belangrijk om te weten hoe je dit het beste kunt doen.

Om euthanasie te krijgen, moet je van tevoren een euthanasieverklaring aanvragen. Deze verklaring zorgt er namelijk voor dat je het recht verleend kan worden om euthanasie te plegen. Om dit te kunnen doen, is het belangrijk om een aantal dingen te weten en te regelen voordat je dit allemaal kunt doen. Daarom gaan we in dit artikel kijken hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Wat is een euthanasieverklaring?

Euthanasie is het op eigen verzoek versnellen van de dood of het ter dood brengen van mensen die ernstig aan het lijden zijn of ongeneeslijk ziek zijn. Een euthanasieverklaring is een verklaring die je aflegt om uit te leggen wanneer je euthanasie wilt plegen. In principe geeft de verklaring je een

mogelijkheid om aan te geven wanneer je een zelfgekozen dood wilt hebben.

In Nederland is het legaal om euthanasie te plegen. In andere landen is dit soms verboden en wordt het als een misdrijf gezien. In Nederland is het volledig legaal om euthanasie te plegen.

Het aanvragen van een verklaring

Als je te maken hebt met ondraaglijk lijden, is een het aanvragen van een euthanasieverklaring belangrijk om aan te geven wanneer je hiermee te maken krijgt. Voordat je een euthanasie mag plegen, moet een dokter eerst een verklaring te zien krijgen. Zonder deze verklaring is het nooit mogelijk om euthanasie te plegen.

Het invullen van een verklaring zorgt er niet direct voor dat je euthanasie kunt plegen. Als je de verklaring op de beste manier in wilt vullen, is het belangrijk om dit samen met je huisarts te doen. Dit zorgt er namelijk voor dat alles correct in de verklaring komt te staan. Een verklaring zorgt er niet voor dat je euthanasie af kunt dwingen.

Naar de notaris voor je levenstestament

Voordat je euthanasie pleegt, is het handig om je levenstestament vast te laten stellen door een notaris. Een levenstestament is net iets anders dan een normaal testament. Een levenstestament gaat tijdens je leven namelijk al in zijn werking. In je levenstestament kun je daarom ook aangeven welke zorg je nog wilt krijgen.

Regels waar een euthanasieverklaring aan moet voldoen

In de wet staan geen regels waar een euthanasieverklaring aan moet voldoen. Wel is het belangrijk om er een aantal dingen in te verwerken. Zo is het belangrijk om in de verklaring te zetten wat je precies bedoelt met ondraaglijk lijden. Verder is het belangrijk om de verklaring te ondertekenen en hier duidelijk je naam en de datum op te zetten. Een verklaring verliest zijn geldigheid niet. Hierdoor hoef je niet zomaar een nieuwe verklaring op te gaan stellen.