Gegrond
Image default
Dieren

Insectenbestrijding (paardenvliegen, dazen & Horzels) bij paarden en pony’s, wat heb je nodig?

Insectenbestrijding bij paarden en pony’s, wat heb je nodig?

 

 

Het voorjaar van 2017 is begonnen. Paarden en pony’s hebben met het warme weer last van de insecten zoals dazen, horzels en paardenvliegen). De insecten komen met warm weer als bloembollen uit de grond en zijn de lieve viervoeters tot last. Deze blog is gebasseerd op het bestrijden van insecten, de producten die je hierbij kunt gebruiken en wat insecten aan kunnen richten bij paarden of pony’s.

 

Insecten bij paarden en pony’s welke voor overlast zorgen

Paarden en pony’s hebben veel last van insecten met warm weer. De insecten waar de paarden last van hebben zijn onder andere:

Dazen (Paardenvliegen)

Zo zijn er nog meerdere akelige insecten die je paarden of pony’s plagen, dit zijn echter wel de meest voorkomende. De gevolgen van deze insecten wanneer ze bijten of steken kunnen enorm zijn. Neem bijvoorbeeld de daas. De daas is een grote langwerpige zwarte vlieg die bloed van je paard of pony bijt. Dit doet hij door middel van infrarode ogen. Een daas heeft bloed nodig om zich voort te kunnen planten. Wanneer een daas bijt spuit hij een middeltje in je paard of pony om ervoor te zorgen dat het bloed niet gaat stollen, hierdoor ontstaan allergische reacties en grote bulten. Een beet van een daas is erg pijnlijk en kan daarom ook stressvol werken, wanneer het paard vaak gebeten wordt.

 

Horzels

Horzels zijn geen dazen, maar worden hier wel vaak mee vergeleken. Deze insecten lijken echter totaal niet op elkaar. Een horzel is nog gevaarlijker voor een paard of pony dan een daas. Een horzel legt eitjes in een opening van de huid bij een paard of pony. Wanneer deze eitjes uitkomen, werken de larven zich een weg door de huid van je paard. Dit kan zoals je misschien wel kan bedenken, ernstige schade toe brengen. Kijk goed uit voor deze dieren want behandelingen kunnen erg duur zijn wanneer je paard eitjes in de huid heeft en de larven zich hierdoor heen werken.

Vliegen

Vliegen zijn vervelend, maar lang niet zo gevaarlijk. Vliegen zitten meestal om de ogen van het paard en dit irriteert. Vliegen zijn eenvoudig te bestrijden. Echter wanneer je dit niet doet kan je paard hier gestresst van raken. Doordat de vliegen meestal om de ogen heen zitten belemmert dit het zicht van het paard en schud het paard zijn hoofd vaak heen en weer. Wanneer je dit om de paar seconden moet doen om de vliegen weg te houden kan dit erg vervelend zijn. Gevolg hiervan is dat paarden zichzelf moe rennen om de vliegen (& andere insecten) op afstand te houden.

Teken

Teken kunnen erg gevaarlijk zijn voor een paard. Een teek bijt zich vast in de huid van je paard en drinkt bloed. Wanneer een teek genoeg bloed heeft verzameld laat deze vanzelf weer los. Het gevaarlijke aan een teek is dat een teek de ziekte van lyme kan hebben. Wanneer dit het geval is kan het tot dodelijke gevolgen hebben. Wanneer je niet optijd door hebt dat je paard teken heeft, en deze niet weghaalt kan dit dus optreden. Teken leven in gras en bomen, dus wanneer een paard gaat grazen kruipen de dieren via de neus & benen omhoog om zo een dun stukje huid te vinden om hier bloed te halen.

Muggen

Muggen zijn net zo vervelend voor een paard of pony als voor een mens. Een mug steekt en creeërt wondjes. In deze wondjes kunnen horzels weer eitjes leggen. Het een volgt het ander op. Ook kunnen paarden en pony’s last krijgen van de manen en staart. Je zal dan ook zien dat je paard of pony’s zich veel zal schuren en uiteindelijk geen staart of manen meer over heeft. Dit is eenvoudig te bestrijden. Wil je meer weten over het bestrijden van insecten? Lees dan snel verder.  

Wanneer je paard of pony last heeft van deze insecten zijn er verschillende manieren om deze te bestrijden.

Het bestrijden van insecten bij paarden en pony’s

Om een daas te kunnen bestrijden is er een goedkope en een duurdere manier. Een dazenval is ideaal, maar wel duur. Een dazenval werkt als volgt: je hebt een weide, een standaard, een bal, een kap en een opvangbakje. Doordat dazen met infrarode ogen jagen komen deze af op warmte en beweging. De bal die in de dazenval zit wordt warm en beweegt zachtjes met de wind. Doordat een daas dus jaagt met warmte ziet hij de bal aan voor een prooi. Eenmaal op de bal beland merkt de daas dat het geen prooi is en wil wegvliegen. Doordat dazen alleen omhoog kunnen vliegen, vliegen ze in de kap direct door naar het opvangbakje. Zo is je daas gevangen.

 

De goedkope dazenval met een zwarte emmer en lijm. ( video)

Er is echter een goedkopere manier. Een dazenval zelf maken is ook een optie.

De goedkoopste dazneval maken met een emmer Wat heb je nodig?

Je neemt de emmer en boort hier een gat in, je doet het touwetje door het gat en bevestigd deze aan bijvoorbeeld de bakrand. Daarna smeer je er dazenvallen lijm op. Klaar, dazenval gemaakt, maar hoe werkt het dan? Zoals hierboven als is beschreven jagen dazen op warmte en beweging. Een emmer wordt warm in de zon en beweegt zachtjes op de wind. De daas denk dat het een prooi is en vliegt naar de emmer en landt. De lijm van Sticky Trap vangt de daas; de daas zit vastgeplakt en kan niet meer opstijgen. Doordat de lijm hittebestendig is tot wel 80 graden en tevens waterproof is het een ideale dazenval. De lijm is eco vriendelijk en niet schadelijk voor je paard of pony. Een effectieve en goedkope manier om de dazen bij je paard of pony weg te houden.

Voor het bestrijden van vliegen, horzels en muggen kun je een vliegendeken gebruiken. Een vliegendeken is een dunne deken met hele kleine gaatjes; deze is dus niet warm voor je paard. De vliegendeken is zo gemaakt dat vliegen, muggen en horzels hier niet doorheen kunnen bijten, prikken of eitjes leggen. Zo is je paard op een eenvoudige manier beschermt tegen deze nare diertjes. Een vliegendeken kun je kopen met of zonder hals en buikvlap. Geadviseerd wordt wel om een buikflap te kiezen tezamen met een hals. Zo is je paard volledig beschermt.

Verder is er nog anti-vliegenspray. Deze werkt goed; voor even. Wanneer je gaat rijden kun je niet een vliegendeken opdoen. Om tijdens het rijden niet zoveel last te hebben van deze insecten kun je vliegenspray gebruiken. Deze ruikt sterk en houdt de insecten op afstand. Het is echter wel zo dat wanneer je paard gaat zweten de vliegenspray langzaam uitwerkt. Je moet je paard dus goed insprayen en dit herhalen. Wil je meer weten over het bestrijden van insecten bij paarden of pony’s of producten bestellen die je hierbij helpen?

Kijk dan eens op  Aanbieding dazenval << & Vliegenbestrijding bij paardenop Happyhorsedeal

 

https://123ruitersport.nl/stalweide/weidebenodigdheden/dazenvallen-vliegen.html