Gegrond
Image default
Dieren

Afrastering: dit moet je weten

Het weideseizoen is van start. Voor de mensen onder ons met dieren of vee betekent dat dat er voorbereidingen moeten worden getroffen. Eén van de meest ingrijpende voorbereidingen is de weide voorzien van goede en veilige afrastering. Maar welk type afrastering heb je nodig? En heb je hierbij een geleider of schrikdraadapparaat voor nodig? Lees nu verder en ontdek alles over afrastering!

Ga je voor tijdelijke of permanente afrastering?

Voordat je begint is het belangrijk om te bepalen of je tijdelijke of permanente afrastering wil plaatsen. Wanneer je jouw vee tijdelijk op een bepaalde weide wil laten grazen en ze vervolgens naar een andere weide wil verplaatsen (omdat bijvoorbeeld het gras op raakt) is tijdelijke afrastering de beste keuze. Heb je een klein aantal dieren? Dan kun je wellicht kiezen voor permanente afrastering.

Welk spandraad heb je nodig?

Voor bepaalde doeleinden kun je specifiek draad zoals prikkeldraad kopen, echter wordt er vandaag de dag vaker voor een alternatief gekozen. Zo zijn de meest verkochte spandraden verzinkt. Je kunt hierbij kiezen uit verzinkt spandraad 2.0mm, 2,4mm en 2,8mm. Het aantal meters wat op de rol zit is afhankelijk van de dikte. Kijk dus goed welk type draad je nodig hebt. Spandraad is ten minste geschikt voor kippengaas, schapengaas, volièregaas en paardengaas.

Welk draad is geschikt als schrikdraad?

Niet alle spandraden zijn geschikt als schrikdraad. Het draad moet namelijk werken als geleider. Alle gegalvaniseerde (verzinkte) spandraden zijn geschikt als schrikdraad, doordat dit zeer goed geleid. Geplastificeerd spandraad is hier bijvoorbeeld niet geschikt voor. Dit wordt veelal gebruikt voor het spannen van harmonicagaas. Het grote voordeel van geplastificeerd spandraad is dat het extreem goed bestand is tegen regen en extreme weersomstandigheden. Gealuminiseerd draad is vaak wel geschikt voor de combinatie met elektriciteit, echter verschilt dit per draad. Laat je dus altijd adviseren door een deskundig medewerker om ongelukken te voorkomen.