Gegrond
Image default
Oog Laseren

Wat valt er onder oogheelkunde?

Onze ogen zijn de organen waarmee we de wereld om ons heen kunnen zien. Maar wat gebeurt er eigenlijk achter de schermen om onze ogen gezond te houden en problemen op te lossen? Laten we eens een kijkje nemen in de wereld van de oogheelkunde en ontdekken wat deze medische discipline inhoudt en waarom het zo belangrijk is voor ons zicht. Brumaba vertelt er meer over in dit artikel.

Algemene oogzorg

Het begint eigenlijk allemaal heel simpel: met algemene oogzorg. Het is ontzettend belangrijk om regelmatig een oogcontrole te laten doen om ervoor te zorgen dat onze ogen in goede gezondheid verkeren. Tijdens zo’n controle wordt onder andere je zicht gemeten, wordt er gecheckt op oogziekten zoals glaucoom en staar, en wordt de druk in je ogen gecontroleerd. Daarnaast kunnen oogartsen ook algemene oogproblemen aanpakken, zoals droge ogen en conjunctivitis.

Refractieve chirurgie

Voor mensen die altijd een bril of contactlenzen hebben moeten dragen om goed te kunnen zien, kan refractieve chirurgie echt een wereld van verschil maken. Dit onderdeel van de oogheelkunde omvat procedures zoals LASIK (Laser-Assisted In Situ Keratomileusis), die kunnen helpen bij het corrigeren van bijziendheid, verziendheid en astigmatisme. Het mooie hiervan is dat het mensen de mogelijkheid biedt om van een leven zonder het gedoe van brillen of lenzen te genieten.

Netvlies- en netvlieschirurgie

Het netvlies bevindt zich aan de achterkant van de ogen. Hiermee leg je beelden vast die worden doorgestuurd naar onze hersenen via de oogzenuw. Als er problemen met het netvlies optreden, kan dat serieuze gevolgen hebben voor ons zicht. Gelukkig zijn er oogartsen die gespecialiseerd zijn in netvlieszorg. Zij zijn experts in het behandelen van aandoeningen zoals netvliesloslating, diabetische retinopathie en leeftijdsgebonden maculaire degeneratie. Soms voeren ze zelfs netvlieschirurgie uit om deze problemen te verhelpen en ons zicht te verbeteren.

Cornea- en hoornvliestransplantatie

Het hoornvlies is kwetsbaar voor schade door letsel of ziekte. In zulke gevallen kan een hoornvliestransplantatie nodig zijn om het gezichtsvermogen te herstellen. Dit delicate chirurgische proces omvat het verwijderen van het beschadigde hoornvlies en het transplanteren van een gezond donorhoornvlies. Oogartsen die gespecialiseerd zijn in cornea- en hoornvliestransplantatie helpen patiënten om hun zicht weer terug te krijgen.

Ooglidchirurgie

Ooglidchirurgie is er om problemen met onze oogleden aan te pakken. Het kan overtollige huid verwijderen die ons zicht belemmert, of het kan de esthetiek verbeteren door veranderingen aan te pakken die te maken hebben met veroudering. Het beste van alles is dat ooglidchirurgie niet alleen functionele voordelen kan bieden, maar er voor kan zorgen dat je er beter uitziet. Zo voelen we ons ook goed! Oogheelkunde omvat dus verschillende disciplines.