Gegrond
Image default
Dienstverlening

Het einde van saldering, hoe zorg je ervoor dat je het maximale uit je zonnepanelen haalt?

Toch wel het beste aan zonnepanelen is de salderingsregeling. Deze regeling zorgt ervoor dat elke kilowattuur aan opgewekte stroom als -1 verbruikte elektriciteit telt. Je hoeft dan minder belasting en transportkosten te betalen, waardoor je zonnepanelen meer geld opleveren. Maar als je al geen terugdraaiende meter meer hebt, of wanneer de salderingsregeling over een paar jaar afloopt zal je over elke gebruikte kilowattuur belasting en transportkosten moeten betalen, ook als je daarna een heleboel elektriciteit teruglevert. Er is een hoop dat je kan doen om dit te voorkomen, eén van de beste manieren is door zelf je overproductie op te slaan en elektriciens in de buurt een accu te laten plaatsen.

De voordelen van een accu

Een accu zorgt ervoor dat je geen stroom terug hoeft te leveren als je te veel produceert, je kan de opgeslagen stroom dan gebruiken wanneer je zonnepanelen geen stroom gebruiken, je hoeft dan geen belasting over transportkosten te betalen. Ook zorgt een accu ervoor dat je tijdens een stroomstoring nog steeds stroom hebt. Terwijl anderen niets meer kunnen voelt het voor jou alsof er helemaal niets aan de hand is.

Alternatieven voor een accu

Een accu heeft ook enkele nadelen, zo zijn ze vrij duur en nemen ze best veel ruimte in. Maar er zijn alternatieven voor een accu. Een voorbeeld is je verwarmingssysteem. Je huis wordt bij een hoge productie iets te veel gekoeld, of iets te veel verwarmd, waardoor je de rest van de tijd geen klimaatcontrole hebt, dit principe wordt ook wel eens een thermische accu genoemd. (De naam klopt niet helemaal, maar het zit er niet helemaal naast.) Een ander alternatief is het gebruiken van de accu in een elektrische auto. Deze accu heeft namelijk capaciteit voor grote reizen, terwijl de meesten meer dan 50 kilometer reizen. De rest van de capaciteit kan voor je huis gebruikt worden. Je hebt immers al voor die accu betaalt.