Gegrond
Image default
Zakelijk

Schijnzelfstandigheid en de Wet DBA: wat betekent het voor zelfstandig professionals?

De introductie van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) in 2016 heeft voor veel zelfstandig professionals significante veranderingen met zich meegebracht. Deze wet is ontworpen om schijnzelfstandigheid tegen te gaan en duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en zelfstandigen. Maar wat betekent dit concreet voor zelfstandig professionals en hoe kunnen zij ervoor zorgen dat ze niet als schijnzelfstandig worden aangemerkt?

De Kern van de Wet DBA

De Wet DBA heeft de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) vervangen en introduceert modelovereenkomsten die door de Belastingdienst zijn goedgekeurd. Deze overeenkomsten zijn bedoeld om vooraf duidelijkheid te geven over de aard van de arbeidsrelatie, om zo schijnzelfstandigheid te voorkomen. Het idee is dat wanneer zowel de zelfstandig professional als de opdrachtgever werken volgens een goedgekeurde modelovereenkomst, er geen sprake is van een dienstbetrekking en dus geen loonbelasting en sociale zekerheidsbijdragen verschuldigd zijn.

Wat Betekent Dit voor Zelfstandig Professionals?

1. Noodzaak van Duidelijke Overeenkomsten

Zelfstandig professionals moeten ervoor zorgen dat ze werken volgens een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst als ze willen vermijden als schijnzelfstandig aangemerkt te worden. Dit vereist een duidelijke communicatie met opdrachtgevers over de voorwaarden van de samenwerking.

2. Bewijs van Ondernemerschap

Het is belangrijker dan ooit voor zelfstandig professionals om hun ondernemerschap aan te tonen. Dit kan door meerdere opdrachtgevers te hebben, te investeren in marketing en branding, en door duidelijk ondernemersrisico te lopen.

3. Administratieve Verantwoordelijkheden

Zelfstandig professionals moeten zorgvuldig administratie bijhouden die aantoont dat ze volgens de modelovereenkomst werken. Dit kan nodig zijn als bewijs in geval van een controle door de Belastingdienst.

4. Voortdurende Educatie

De wet- en regelgeving rondom schijnzelfstandigheid en de Wet DBA kunnen veranderen. Het is daarom essentieel voor zelfstandig professionals om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Voor meer informatie over de Wet DBA en hoe u schijnzelfstandigheid kunt voorkomen, bezoek Schijnzelfstandigheid voorkomen.

Conclusie

De Wet DBA heeft als doel schijnzelfstandigheid te verminderen en duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen zelfstandig professionals en hun opdrachtgevers. Door proactief te handelen, duidelijke overeenkomsten te gebruiken, en hun ondernemerschap aan te tonen, kunnen zelfstandig professionals ervoor zorgen dat ze binnen de kaders van de wet opereren en hun zelfstandigheid behouden.

https://www.uniforce.nl/blog/schijnzelfstandigheid-voorkomen/