Gegrond
Image default
Zakelijk

Elektrisch Rijden in 2024: Alles over Bijtelling

In 2024 blijft elektrisch rijden een aantrekkelijke optie voor leaserijders in Nederland, mede dankzij de gunstige bijtellingsregels voor elektrische auto’s. Maar wat betekent dit precies voor jou als leaserijder? In deze blog leggen we uit waar je als leaserijder mee te maken krijgt bij de bijtelling van een elektrische auto en geven we enkele nuttige tips.

Wat is Bijtelling?

Bijtelling is een belasting die geheven wordt op het privégebruik van een zakelijke auto. Als je als leaserijder meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met een leaseauto, wordt er een percentage van de cataloguswaarde van de auto bij je belastbaar inkomen opgeteld. Dit percentage verschilt voor elektrische en niet-elektrische auto’s.

Bijtelling elektrisch in 2024

De Nederlandse overheid stimuleert het gebruik van elektrische voertuigen vanwege hun milieuvriendelijke karakter. Daarom zijn de bijtellingspercentages voor elektrische auto’s vaak lager dan die voor conventionele auto’s. In 2024 gelden de volgende regels voor de bijtelling van elektrische auto’s:

  1. Verlaagd bijtellingspercentage: Elektrische auto’s genieten vooralsnog van een verlaagd bijtellingspercentage. Dit maakt het financieel voordeliger om voor een elektrische leaseauto te kiezen.

  2. Cap op cataloguswaarde: Er is een maximale cataloguswaarde waarover je het verlaagde bijtellingspercentage betaalt. Voor het bedrag boven deze grens betaal je het standaard bijtellingspercentage.

Tips voor leaserijders

  1. Kies de juiste auto: Overweeg een elektrische auto met een cataloguswaarde onder de cap voor het verlaagde bijtellingspercentage. Dit maximaliseert je fiscale voordeel.

  2. Kijk naar de totale kosten van het rijden: Kijk niet alleen naar de bijtelling, maar ook naar andere kosten zoals verzekering, onderhoud, en elektriciteitskosten.

  3. Houd privékilometers bij: Als je verwacht minder dan 500 privékilometers per jaar te rijden, kun je bijtelling vermijden door een nauwkeurige kilometeradministratie bij te houden.

  4. Laadinfrastructuur: Zorg ervoor dat je toegang hebt tot laadfaciliteiten thuis en op het werk om optimaal gebruik te maken van je elektrische auto.

  5. Kijk naar duurzaamheid: Elektrische auto’s zijn niet alleen financieel aantrekkelijk, maar ook goed voor het milieu. Overweeg de milieu-impact in je keuze.

Aandachtspunten voor Leaserijders

  • Leasecontract: Lees je leasecontract zorgvuldig door om te begrijpen hoe de bijtelling wordt berekend en welke voorwaarden van toepassing zijn.

  • Veranderingen in wetgeving: Blijf op de hoogte van eventuele wijzigingen in de bijtellingsregels.

  • Toekomstige waarde: Denk aan de restwaarde van de auto aan het einde van de leaseperiode, vooral als je overweegt de auto over te nemen.

Conclusie

Voor leaserijders biedt elektrisch rijden in 2024 aantrekkelijke voordelen, zowel financieel als ecologisch. Door de juiste elektrische auto te kiezen en slim gebruik te maken van de bijtellingsregels, kun je genieten van een comfortabele en duurzame rijervaring. Houd rekening met de totale kosten en blijf geïnformeerd over veranderingen in de bijtellingsregels om het meeste uit je elektrische leaseauto te halen.

https://yeshugo.com/