Gegrond
Image default
Gezondheid

Wanneer is er sprake van een neussprayverslaving?

Het hebben van een neussprayverslaving wordt vaak als een taboe gezien. Daar er weinig mensen over praten, wordt onderschat hoeveel mensen hier in Nederland mee kampen. Gebruikt u ook regelmatig neusspray en vraagt u zich af of u een neussprayverslaving heeft? Men spreekt van een neussprayverslaving als u simpelweg niet meer zonder de neusspray kunt. Vaak uit zich dat in overmatig gebruik, ofwel het overschrijden van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid neusspray. Herkent u zich hierin? Dan heeft u mogelijk te maken met een neussprayverslaving. Het hebben van een neussprayverslaving is vaak minder onschuldig dan het lijkt. Onderneem daarom actie als u hiermee kampt.

De gevolgen van een neussprayverslaving

Wanneer we in de winter verkouden zijn, is het heel gebruikelijk om een neusspray te gebruiken. Bij een verstopte neus geeft een neusspray vaak snel verlichting wat resulteert in een fitter gevoel. Daar neusspray overal verkrijgbaar is, lijkt het een heel onschuldig middel. Echter, neusspray is toch minder onschuldig dan het lijkt. Overmatig gebruik van neusspray kan tot een neussprayverslaving lijden. Deze neussprayverslaving kan vervolgens weer vervelende en soms vergaande gevolgen hebben. U kunt hierbij denken aan irritatie en bloedingen in de neus. En soms kan een gaatje in het neusschot waarbij een operatie noodzakelijk is het gevolg zijn van de neussprayverslaving.

Hoe ontstaat een neussprayverslaving eigenlijk?

Het hebben van een verstopte neus kan bijzonder hinderlijk zijn. Het gebruiken van een neusspray waarin oxymetazoline verwerkt zit, biedt dan snel verlichting. Deze stof zorgt er namelijk voor dat uw neusslijmvliezen direct slinken. Het verdwijnen van een verstopte neus zorgt ervoor dat u zich beter gaat voelen. Het toedienen van een neusspray is dan ook heel verleidelijk als u kampt met een verstopte neus. Echter, dit verlichtende effect is ook gevaarlijk. Het kan er namelijk voor zorgen dat u afhankelijk wordt van de neusspray waardoor er een neussprayverslaving ontstaat. Wees daarom voorzichtig met neusspray, vermijd overmatig gebruik en voorkom een neussprayverslaving.