Gegrond
Image default
Uncategorized

Vlaggen staan symbool voor verbondenheid

België, ons buurland met meer dan 11,6 miljoen inwoners. Het land heeft een oppervlakte van 30.528km2 en is daarmee iets kleiner dan Nederland. Het land is verdeeld in twee delen, het Vlaamse en Waalse deel. Het verschil van deze streken zit hem niet alleen in de taal, maar denk ook eens aan de vlaggen die zij voeren. De Belg laat door middel van zijn vlag zien bij wie hij zich verbonden voelt.

De nationale vlag

Door heel België heen wordt vaak gekozen voor de Belgische vlag. De nationale vlag bestaat uit drie kleuren, namelijk zwart, geel en rood. De vlag komt voort van het voormalig Hertogdom Brabant. De kleuren staan symbool voor het goud van de leeuw, de achtergrond van de sabel in het zwart en het rood staat symbool voor de tong van de leeuw. De vlag is ontstaan in 1831 als vervanging voor de Franse driekleur. Wanneer er een leeuw op de middelste baan van de vlag staat, dan betreft de vlag een officiële staatsvlag. Deze wordt vooral gevoerd als oorlogsvlag op de zee, sinds 1950. De Belgische nationale driekleur zorgt voor verbondenheid tussen het Waalse en Vlaamse deel van het land, die beide ook nog hun eigen vlag voeren.

Vlaamse vlag

In het Nederlandstalige deel van België wordt ook vaak de Vlaamse vlag gevoerd. Dit kan worden gezien als een afkeer van de Belgische vlag en dus de verbondenheid met Wallonië, maar tegenwoordig is de vlag vooral een uiting van trots op deze streek. Op de gele vlag staat een leeuw afgebeeld die op zijn achterpoten staat met zijn klauwen vooruit. De leeuw wordt soms afgebeeld met een rode tong. Dit is de officiële vlag van het Vlaams Gewest. Zie je een vlag waarop de leeuw wordt afgebeeld met een zwarte tong, dan is dit de strijdvlag van de Vlaamse Beweging, maar deze vlag is geen officieel symbool van Vlaanderen.

Vlag van Wallonië

De vlag van Wallonië, ook wel de Waalse Haan genoemd. De vlag is ontstaan in 1913 en ontworpen door Pierre Paulus. De vlag is van oorsprong geel (een verwijzing naar het Prinsbisdom Luik. Op de vlag staat rode haan afgebeeld. De haan op de vlag is een verwijzing naar een schilderij van Pierre Paulus en heeft geen duidelijke verwijzing naar Wallonië. De vlag is pas in 1998 officieel erkend als de vlag van Wallonië. De vlaggen in zowel Vlaanderen als Wallonië worden vaak gevoerd om te laten zien met welk gebied de vlagvoerder zich verbonden voelt.

 

https://www.vlaggenclub.nl/