Gegrond
Image default
Rechten

Datalekken en persoonsgegevens diefstal komt steeds meer voor

Datalekken en persoonsgegevens diefstal komt steeds meer voor

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) constateert een toename van het aantal aanvallen van hackers die erop zijn gericht persoonsgegevens te stelen. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is het aantal meldingen in 2020 met 30% gestegen.

Wat doen deze hackers?

Bij identiteitsfraude stelen criminelen de persoonlijke gegevens van het slachtoffer voor misbruik. Hij kan bijvoorbeeld contracten ondertekenen in naam van het slachtoffer, producten of diensten bestellen of creditcards en abonnementsdiensten gebruiken. Bij identiteitsfraude gaat het in veel gevallen om een ​​reeks strafbare feiten zoals verduistering van overheidsmiddelen, fraude, fraude en diefstal.

Waarom doen ze dit?

Overtreders kunnen bijvoorbeeld leningen afsluiten, een uitkering aanvragen of een auto huren (vluchten). Slachtoffers, zoals verkopers die te maken hebben met onbetaalde rekeningen, kunnen bij slachtoffers terecht voor hulp. Daarnaast kunnen politie en justitie vermoeden dat het slachtoffer betrokken is bij criminele activiteiten. Het is vaak moeilijk te bewijzen dat de gegevens zijn gestolen.

 

Dit is ook bij de GGD gebeurt!

Er zijn persoonlijke gegevens gestolen. Uit onderzoek is gebleken dat persoonlijke gegevens zonder toestemming zijn ingezien, zijn gestolen en mogelijk zijn verkocht. Het gaat om gegevens van mensen die tussen augustus 2020 en de eerste maanden van 2021 een afspraak hebben gemaakt bij de GGD voor een coronatest of vaccinatie. Deze gegevens zijn onder andere naam, geboortedatum, adres, telefoonnummer, e-mailadres, burgerservicenummer (Burgerservicenummer (BSN) en nationaliteit). Wij hebben of zullen de betrokken partijen per brief op de hoogte stellen. De politie heeft 7 verdachten aangehouden, van wie er momenteel twee voor de rechter worden gebracht. Volgens de GGD zijn de privégegevens van circa 1.250 Nederlanders uit het coronasysteem zonder toestemming ingezien, gestolen en mogelijk doorverkocht. Deze mensen hebben een verontschuldigingsbrief ontvangen van de GGD. Volgens onderzoek ligt het werkelijke aantal slachtoffers echter veel hoger en een paar maanden later weet de GGD nog steeds niet hoe groot het datalek ggd is.