Gegrond
Image default
Hobby en vrije tijd

Eco-Sprayer

Eco-Sprayer

Waarom een Eco-sprayer?

Insecten herkennen planten aan de geur en het werkt als een soort magnetisch kompas voor de beestjes. Een echte nachtmerrie voor elke kweker, en je zult hier dan ook echt iets aan moeten doen om de insecten tegen te houden. Aller eerst zal je snel moeten kijken wat voor soort insecten je in je gewas hebt zitten. Dit kun je doen doormiddel van vangstrips op te hangen en te kijken wat voor soort insecten aan de strip(s) blijven vastplakken.

Er zijn verschillende soorten insecten die in de kweekruimte aanwezig kunnen zijn.

spint: Zijn kleine mijten (0.5 mm). Deze mijt legt eieren aan de onderkant van de bladeren en maakt een spinsel om de bloemen van de plant.

Witte vlieg: Als ze rond vliegen zijn het volwassen insecten. Ze vliegen rond en leggen eieren aan de onderkant van de bladeren en cheiden een soort wit stof af op de planten welke schadelijk zijn.

Trips: Trips zijn kleine insecten met vleugels. Ze zijn ongeveer 1mm groot en het voortplantings proces is afhankelijk van de temperatuur. De beestjes zijn schadelijk voor het gewas omdat ze in de cellen van de plat prikken en deze leeg zuigen.

Kasspint is bij uitstek het meest voorkomende soort insect.

Insecten preventie.

Om ervoor te zorgen dat je zo minmogelijk risico loopt om de insecten in de kweekomgeving te krijgen is het van belang dat er tijdig met anti insecten spray wordt gespoten. Dit is mogelijk om te doen met de Eco-sprayer. Hier wordt het gif in gedaan met een maximale hoeveelheid van 5 liter. Als je de Eco-sprayer aanzet verstuift deze het gif door de kweekruimte. Het mooie aan de Eco-spayer is dat door de verstuiving van het gif, het gif overal in de kweekruimte terecht komt Dus ook onder de bladeren waar de insecten hun eitjes eggen.

De Eco-spayer is te bestellen bij www.kweektent-specialist.nl gevestigd in Delft. Aankopen die voor 24 uur worden gedaan in de regio Delft, den haag, Rotterdam en Leiden worden binnen 24 uur geleverd!

Heeft u nog geen kweektent? Kijk hier wat er minimaal in moet zitten.

Waar moet een complete kweektent uit bestaan om de kweek tot een succes te maken?

De kweekruimte moet aan een aantal punten voldoen om de kweek tot een succes te maken.

Persoonlijk vinden wij dat brandveiligheid, gebruiksgemak en het kweekklimaat tot de kernpunten behoren. Om dit te realiseren hebben we hieronder een opsomming gemaakt met de nodige producten.

–          KWEEKTENT: Allereerst heb je een goede kweektent nodig.Een kweektent is de basis van je kweekomgeving en moet dus veilig en stabiel zijn. Een goede keus voor een kweektent kun je maken uit de volgende merken: Secret jardin – Budbox – Homebox.

–          BRANDBLUSSEN: Omdat er altijd iets fout kan gaan en je niet altijd in de buurt bent is het van belang dat er een brandblusser in de kweekruimte hangt. Deze gaan open bij een te hoge temperatuur en kan zo een stukje veiligheid waarborgen.

–          SOFTBOX: Een softbox is de kist waar de slakkenhuis motor in hangt. Dit kan op verschillende manieren en in verschillende behuizingen. Een veel gebruikte kist is de MDF-Softbox. Deze mdf-kist is van binnen bekleed met geluid àbsorberende isolatie. De motor is met speciale rubbers in de behuizing gemonteerd waardoor er nagenoeg geen resonantie ontstaat. De sterkte van de motor wordt bepaald door het aantal lampen dat in de ruimte brand.

–          KOOLSTOFFILTER: Een koolstoffilter wordt in de ruimte gehangen en aangesloten op de softbox doormiddel van een slang. De koolstoffilter zorgt ervoor dat alle geurtjes die in de kweekruimte ontstaan worden gefilterd en er schone lucht naar buiten wordt afgevoerd. De grote van de koolstoffilter wordt evenals de kist berekend door het aantal lampen die in de kweekruimte hangen.

Een formule om dit uit te rekenen is: wattage x aantal lampen / 2 * 1,2 = capaciteit koolstoffilter. Tevens is deze formule ook te gebruiken voor de softbox.

–          LUCHTSLANG: Om verse lucht in de ruimte te krijgen moet je slangen van buiten de ruimte naar binnen brengen. En hetzelfde geldt om de oude lucht af te voeren. Omdat je (vaak) zo weinig mogelijk herrie van de kweek installatie wil horen is het aan te raden om hier een geïsoleerde slang voor te nemen. Deze slangen zijn voorzien van een steenwol laag die de resonantie van de lucht stroming absorberen en zo mee werken aan een goede kweekomgeving.

–          THERMO- HYGROMETER: Een thermo- hygrometer meet de temperatuur en luchtvochtigheid in de ruimte. Het is van belang om dit goed onder controle te houden om van je kweek een succes te maken.

–          FANCONTROLLER: Een fancontroller zorgt ervoor dat de kist (softbox) harder of zachter gaat draaien als de temperatuur in de kweekruimte warmer of kouder wordt. Het is dus van belang dat je er één van goede kwaliteit hebt zodat je het klimaat goed beheersbaar maakt en houdt!

–          ZELFBOUWSET: een zelfbouwset is de lampenset die je nodig hebt om het juiste lichtspectrum in de kweekruimte te realiseren. De set bestaat uit drie onderdelen. 1. Transformator 2. Lichtkap 3. Bulb (lamp). Er zijn veel verschillende transformatoren en bulben te verkrijgen op de markt maar ons advies is om voor de Philips artikelen te gaan. Deze zijn qua prijs wat duurder maar de kwaliteit is vele malen beter dan de overige merken. De licht opbrengst, kwaliteit en levensduur zorgen voor een perfect product zonder zorgen tijdens de kweek.

–          SCHAKELKAST: Een schakelkast regelt het aan en uitschakelen van de lampen, kachel en eventueel extra randapparatuur. Daarbij is door gebruik van te maken van een schakelkast de kweekomgeving af gezekerd voor brand bij kortsluiting.

–          VENTILATOR: Een ventilator is nodig voor een goede verdeling van de verse lucht in de kweekruimte. Er zijn verschillende soorten fans beschikbaar, maar veel gebruikte ventilatoren zijn de “wand ventilatoren” welke in elke hoek van de ruimte gemonteerd kunnen worden(afhankelijk van de grote van de kweekruimte moeten er meer of minder worden gebruikt).

–          SUBSTRAAT: Om de planten goed te laten groeien is substraat een essentieel onderdeel. Er zijn veel verschillende soorten substraat. Veel gebruikte zijn: aarde, cocos, mapito. Het is mogelijk om dit op verschillende manieren in de kweekruimte te plaatsen. Vaak worden 11 liter potten gebruikt welke op Deense bodems of op de grond worden geplaatst. Door gebruik te maken van 11 liter potten kunnen er 16 planten op één m2 worden neergezet.

–          AANSLUITMATERIAAL: Om alles veilig in bedrijf te zetten is het van belang dat er zorgvuldig wordt gekeken hoe alles wordt aangesloten. Zo adviseren wij om alle elektra kabels te solderen voordat ze in een kroonsteentje worden vast gedraaid, houdt water weg van de elektra, maak een water lekkage alarm, zorg ervoor dat je armaturen goed vastzitten, laat geen stroomkabels langs warme en of vochtige onderdelen lopen.

Uiteraard zijn er nog veel meer dingen van belang om een goede oogst te behalen, maar hierboven hebben we de basis neer gezet. Dus als je je aan de hierboven beschreven basis opstelling en adviezen houdt, ben je er zeker van dat je veilig en beheersbaar aan het kweken bent.

Dit artikel is mogelijk gemaakt door: www.kweektent-specialist.nl

http://kweektent-specialist.nl