De basis voor het paarden scheren


Posted On jan 26 2018 by

De basis voor het paarden scheren

 

 

In het najaar kiezen veel paardeneigenaren er voor om hun paard te (laten) scheren. Als een paard met een dikke wintervacht intensief getraind word zal deze gaan zweten, als dit niet snel wordt gedroogd is de kans op verkoudheid of longontsteking zeer groot. Dat is de reden dat paarden die concoursen rijden veelal geschoren worden. Wanneer je recreatief rijdt zal je paard minder hard zweten, of heb je zelf tijd voor de na verzorging. Maar ook onder de hobby ruiters word scheren steeds populairder. Je kunt zelf je paard scheren, maar je kunt het ook laten doen door een ervaren paardenscheerster. Ondanks dat dit een stuk duurder is, gaat het wel sneller en het resultaat is aanzienlijk mooier dan wanneer je het zelf niet zo vaak doet. Voor het paardenscheren zijn er verschillende machines op de markt. Je kunt bijvoorbeeld een paardenscheermachine met accu of met kabel kopen. Het is een persoonlijke keuze welke jij fijner vind. Aan beide machines zitten voor en nadelen. Met accu heb je bijvoorbeeld geen last van vervelende kabels of stopcontacten die niet dicht bij genoeg zitten. Maar een paardenscheermachine met accu raakt na ongeveer 1,5 uur leeg, daar heb je met een bekabelde scheermachine dan weer geen last van! Naast paardenscheermachines zijn er ook tondeuses om je paard gedeeltelijk mee te scheren. De tondeuse wordt meestal gebruikt voor het hoofd en de sokken van het paard. Hier kom je met de brede kop van een normale scheermachine moeilijk bij. Voordat je kunt beginnen met het scheren van je paard zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden, dit noemen wij in de paardenwereld ook wel de “basis ingrediënten voor het paardenscheren”.  In deze blog zal ik hier mee over gaan uitleggen.

 

De basis ingrediënten voor het paarden scheren

Door de scheermachine op de juist manier te gebruiken zal de levensduur zich verlengen. Daarom is het belangrijk om de basis van je scheermachine goed te hebben vóór het echte werk begint. Als je een nieuwe paardenscheermachine koopt zit er altijd een gebruiksaanwijzing bij, volg deze te allen tijde nauwkeurig op. Naar de gebruiksaanwijzing zijn er nog een aantal factoren waar je rekening mee dient te houden. Zoals:

  • De vacht van het paard
  • Hoe schoon is de paarden scheermachine?
  • Zit er genoeg olie op de paarden scheermachine?
  • Zijn de messen van de paarden scheermachine scherp genoeg?
  • Zijn de messen voldoende aangedraaid?

De vacht van het paard moet zandvrij zijn. Het is aan te raden om goede paardenshampoo te kopen en het paard een dag voor het gelande scheermoment grondig te wassen. Stof en vuil veroorzaken de meeste en snelste slijtage aan de messen van de scheermachine.

Het is verstandig om na iedere scheerbeurt de scheerkop van de machine te halen en goed schoon te maken. Zo kun je in een oog opslag zien of er tanden ontbreken aan de scheermessen, als dit zo is dan geeft de scheermachine strepen tijdens het scheren. Dit is natuurlijk niet bevorderlijk voor het resultaat. Vervang daarom altijd de messen als er iets kapot of beschadigd is. Ga niet proberen de messen met water schoon te maken, hierdoor zullen ze beginnen te roesten. Heeft de scheermachine een luchtfilter? Maak deze dan ook aan beide kanten goed schoon met een borsteltje of bijvoorbeeld een oude tandenborstel.

De belangrijkste handeling om de messen van je scheermachine in top conditie te houden, is het oliën van de messen. Doe dit elke 10 minuten tijdens het scheren en een keer na en voor het scheren. De messen van een paardenscheermachine gaan razendsnel langs elkaar heen om het paard netjes onder zijn dikke wintervacht te laten komen, het oliën van de messen voorkomt dat er teveel wrijving ontstaat tussen de scheermessen. Maar hoe olie je de messen van een paardenscheermachine? Houd je paardenscheermachine op zijn kop en laat een aantal druppels op de messen lopen terwijl de machine loopt. Voel altijd eerst of de messen niet oververhit zijn, als je ze zelf niet prettig kunt aanraken zijn ze zeker te heet voor de paardenvacht.

Nog een belangrijk onderdeel van het paarden scheren is het slijpen van de messen. Laat de messen van de scheermachine op tijd slijpen, vaak om de vijf scheerbeurten. Als je met botte messen scheert zie je dit altijd terug in het eindresultaat. Er wordt teveel aan te vacht getrokken waardoor er strepen zullen ontstaan in de nieuwe vacht en bovendien is het scheren met botte messen zeer onprettig voor het paard. Weet je zelf niet goed of de messen scherp genoeg zijn? Laat dit bij een slijpservice nakijken. Verschillende ruitersportzaken bieden deze service.

Termen als “messen blijven haken aan de vacht” zal je vast wel eens eerder gehoord hebben. Maar hoe komt dit nou eigenlijk? Veelal wordt dit veroorzaakt door een verkeerde spanning op het mes. Als de stelschroef te los zit krijgen de messen geen vat op het paardenhaar. Terwijl dat er bij een te strak aangedraaide schroef juist teveel wrijving zal ontstaan, bovendien overbelast dit de scheermachine.

 

In onderstaande video worden er tips gegeven voor het paardenscheren. (video)

 

https://123ruitersport.nl/verzorging/scheermachines-paard/roma-paarden-scheermachine.html

Last Updated on: januari 26th, 2018 at 1:15 pm, by


Written by