Bourgogne kent hele goede, maar ook mindere jaren wat ook geldt voor Montrachet


Posted On apr 11 2014 by

Le Montrachet ’89 is een beroemde witte topper, grand cru, uit de Bourgogne. Het ligt in het district Côte de Beaune op een hoogte van 260 meter hoogte. Ook in de Crimi Clowns drinken ze deze kwaliteitswijn onder het genot van hard rock muziek. De wijngaard van Le Montrachet is 8 ha groot en kent vele eigenaren. Een deel van het succes van Le Montrachet ligt in de kalksteen, een deel in de ligging op het zuidoosten, waardoor de wijngaard de hele dag zon krijgt. Le Montrachet wijn wordt volledig gemaakt van chardonnay, dus geen blending. Le Montrachet wijnen vindt u niet bij elke slijterij, alleen bij gespecialiseerde zaken en dan nog vaak beperkte jaargangen. Wijnpromotor is een voorbeeld van een speciaalzaak waar u deze wijnen kunt kopen.

Achtergrondinformatie
De oorsprong van de naam Le Montrachet stamt uit de Romeinse tijd. ‘Mons Rachicensis’ is de oorsprong wat verwijst naar een kale heuvel zonder bomen. Gedurende de 14e eeuw werden er al wijnen verbouwd. Destijds werden deze aan behoorlijke bedragen verkocht. De wijn kent een uniek karakter wat wetenschappers trachten te verklaren en wat niet eenvoudig is. De chardonnay druif wordt ook in andere wijngebieden verbouwd. Met name bodemonderzoek geeft aan dat de grond bestaat uit ijzer, klei, magnesium, lood, beryllium, gallium, zink, koper, chromium, titanium, kobalt, etc. Zink en chromium leveren een bijdrage aan de fruitontwikkeling. De zink zorgt voor een vermindering van de zuurgraad. Ook de ligging en de afwatering zijn belangrijke elementen die de uitzonderlijke kwaliteit ten goede komen.

Ook mindere jaren op de markt
Als u niet volledig op de hoogte bent van de betere jaargangen is het verstandig om u vooraf goed te laten informeren. Wanneer u een ’85 Bourgogne wordt aangeboden als zeldzaam, dan kan dit kloppen. Houdt er rekening mee dat het een zeer slecht wijnjaar was in de Bourgogne.

http://www.wijnpromotor.nl/le-montrachet

Last Updated on: november 9th, 2017 at 2:02 am, by


Written by