Gegrond
Image default
Entertainment

De historie van het maken van legpuzzels

Wist u dat legpuzzels eigenlijk al eeuwenlang gemaakt worden? Legpuzzels worden al eeuwenlang gezien als een geliefd tijdverdrijf voor mensen. Bovendien is het maken van legpuzzels een leuke bezigheid voor zowel jong als oud. Het idee achter een legpuzzel is eigenlijk de behoefte van de mens om je eigen geest te stimuleren en daarnaast ook je eigen vaardigheden te verbeteren. Nu is het natuurlijk de grote vraag hoe het precies met de geschiedenis van de legpuzzel zit. Hieronder wordt in detail uitgelegd hoe de geschiedenis van de legpuzzel er ongeveer uit heeft gezien. Door de jaren heen hebben we namelijk verschillende legpuzzels voorbij zien komen zoals houten puzzels volwassenen.

Het ontstaan van legpuzzels in de achttiende eeuw

Wanneer we de oorsprong van legpuzzels willen bekijken, is het belangrijk om terug te gaan naar de achttiende eeuw. In de achttiende eeuw waren er namelijk cartografen. Cartografen waren mannen die kaarten konden maken. Deze kaarten waren vaak verdeeld in ontzettend kleine stukjes. Deze stukjes konden door de cartografen uitgeknipt worden, waarna ze in elkaar gelegd konden worden om een volledige, complete kaart te vormen. Deze bezigheid werd eigenlijk in die tijd al gezien als een nuttige manier om de geografische kennis van de mens te testen en daarnaast ook te verbeteren. Bovendien was deze activiteit ook een stimulatie van de geest.

De eerste commercieel geproduceerde puzzel in de hoofdstad van Engeland

Aan het einde van de achttiende eeuw verscheen voor de allereerste keer een commercieel geproduceerde puzzel. Dit vond allemaal plaats in de hoofdstad van Engeland, namelijk Londen. Deze tentoongestelde puzzel was een houten puzzel. Het onderwerp van de puzzel was de kaart van het continent Europa. Deze kaart van Europa bestond uit allemaal kleine puzzelstukjes die samen de kaart van Europa vormden. Deze puzzel werd geproduceerd met een educatief doel, aangezien deze puzzel de kans bood voor mensen om hun geografische kennis te verbeteren aan de hand van een sociale activiteit.

Legpuzzels in de negentiende eeuw

Zowel in Europa als in de Verenigde Staten werden legpuzzels in de negentiende eeuw populairder. Dit zorgde ervoor dat er automatisch ook meer verschillende soorten puzzels gemaakt en geproduceerd werden. Zo werden bijvoorbeeld houten kubuspuzzels en houten blokpuzzels geproduceerd. Deze legpuzzels werden ook geproduceerd als educatief hulpmiddel om de geest van mensen te stimuleren. Aan het einde van de negentiende eeuw begonnen fabrikanten ook daadwerkelijk puzzels te maken met als doel ‘speelgoed en plezier’. Deze puzzels werden dus gezien als een vorm van vermaak voor zowel jonge als oude mensen. Deze puzzels werden vaak van karton gemaakt en hadden afbeeldingen van bijvoorbeeld mooie landschappen of bekende kunstwerken.

Het maken van legpuzzels in de twintigste en eenentwintigste eeuw

In de jaren 20 en 30 van de twintigste eeuw werden puzzels nog populairder. Zo werden puzzels bijvoorbeeld beschouwd als ‘volksvermaak’. Dit zorgde ervoor dat fabrikanten hun assortiment ook wilden uitbreiden met bijvoorbeeld complexere en grotere puzzels. In de jaren 60 werden puzzels nog populairder doordat bekende tv-shows puzzels gebruikten als decorstukken. In de jaren 80 werden puzzels ook ingezet in therapieën wanneer mensen bijvoorbeeld leden aan hersenletsel. De legpuzzel kent dus een rijke geschiedenis met ontzettend veel vernieuwingen zoals 3D legpuzzels en wooden city paris.