Lean milieu


Posted On apr 2 2014 by

Lean milieu

U vraagt zich af waar de titel van deze tekst op slaat. Een lean milieu? Heeft het iets te maken met duurzaamheid of bedrijfsomgevingen? Nee, deze term, lean milieu, slaat op een manier van managen. De basis van lean management is eigenlijk het slimmer en slanker inrichten van bepaalde processen binnen uw onderneming. U minimaliseert daardoor bepaalde kosten vretende gevaren: afval, uitval, en verstoringen. In een lean milieu wordt alles 9als het goed is) in een keer goed uitgevoerd. Processen die niet waardevol zijn of voor afval /uitval zogen kunt u uit het proces verwijderen. Wanneer u deze bedrijfstactiek invoert kunt u uiteindelijk meer doen met minder inspanning. Wellicht denkt u nu: maar veel processen zijn helemaal niet op die manier te analyseren. De waarde van elke handeling, elk aspect is misschien helemaal niet goed op te sporen. Dat is bijvoorbeeld zo in de wetenschap. Het is belangrijk om juist een milieu te creëren in wetenschappelijk onderwijs waarin alles mogelijk is: in zulke omgevingen worden de beste ideeën gecultiveerd. Veel wetenschappelijke ontdekkingen zijn verrassingen, er is niet te zeggen welke waarde elk experiment heeft aangezien je soms op een fantastische ontdekking stuit en meestal niet: je weet lang niet altijd wat voor effect onderzoek gaat hebben. Een lean milieu zou dan ook niet goed werken in een omgeving waar onderzoek wordt gedaan, in het universitaire landschap bijvoorbeeld, ook niet binnen de alfawetenschappen. Voor andere bedrijfstakken is deze strategie echter erg handig: met een lean milieu tactiek kijk je kritisch naar je bedrijfsvoering en optimaliseer je de processen die aandacht nodig hebben. Als het gaat om productieprocessen dan is deze aanpak bijvoorbeeld erg effectief: er zijn verscheidene voordelen aan verbonden.

Voordelen lean milieu

Even de voordelen van een lean milieu op een rijtje.

  • Je spaart het milieu als je aan lean management doet, je probeert immers zo weinig mogelijk producten en energie te verspillen.
  • Waardevolle optimalisatie van prijs en kwaliteit: de prijs is natuurlijk duidelijk, door goed te kijken naar wat je daadwerkelijk nodig hebt voor je bedrijf en te zien waar je zonder kunt bespaar je materialen en energie: dat bespaart ook geld. De kwaliteit wordt tegelijkertijd geoptimaliseerd: door kritisch te kijken naar je patronen wordt je je namelijk bewuster van wat goed is en wat slecht is voor de kwaliteit van je product of dienst. Je kunt je dan aanpassen.
  • Gezonde kostenverdeling. Je besteedt je geld aan datgene wat je ook weer meer oplevert: dat is erg efficiënt.
  • Verbeterde veiligheid. Ook hier wordt aandacht aan besteed in een lean milieu of lean management: je kijkt wat essentieel en effectief is en zet die middelen in je bedrijf in om het goed te laten lopen. Daar valt veiligheid zeker weten onder: een onveilige werkomgeving is in verreweg de meeste gevallen ook onvoordelig.

Door je te laten inspireren door lean management en een lean milieu zorg je ervoor dat er continu aan verbeteringen wordt gewerkt. Jouw processen worden steeds weer geëvalueerd zodat het optimale uit uw bedrijf gehaald kan worden. Dit gebeurt met de inspanning en het enthousiaste van alle werknemers. Processen die eigenlijk niks blijken toe te voegen worden gewoon geschrapt zodat u meer tijd oer heeft voor de zaken die belangrijk blijken te zijn voor uw onderneming.

Voorbeeld van een lean milieu

Misschien kunt u zich nog niet zo goed voorstellen wat een lean milieu eigenlijk inhoudt en wat het verschil is tussen een lean milieu en het bedrijfsbeleid dat u nu voert. Wellicht maakt een voorbeeld de zaken wat duidelijker. Stelt u zich voor dat u metalen onderdeeltjes produceert. U heeft een bedrijf waar zo een dertig mensen werken en u komt maar net rond en behaalt vrij weinig winst. U besluit om te gaan voor een lean milieu, in de hoop dat dat de bedrijfscijfers wat opkrikt. U schakelt i4Solutions.nl in aangezien wij veel ervaring hebben met het doorzien van bedrijfsstructuren en goed adviezen kunnen geven over hoe het er op dit moment voor staat en welke aspecten daarvan het beste kunnen gaan veranderen. Het beogen van een lean milieu houdt in dat wij gaan bekijken wat er precies weg kan: waar u weinig aan heeft. Wanneer u bepaalde onderdelen produceert waar u maar een erg lage winstmarge op heeft, zullen wij u snel afraden om zo een product niet langer te leveren tenzij u er andere voordelen van heeft (een goed contact met het bedrijf dat de onderdeeltjes afneemt bijvoorbeeld, een bedrijf waarvan u andere orders verwacht die voordeliger voor u zullen uitpakken). We zullen bekijken welke producten relatief gemakkelijk winst opleveren: waar u eigenlijk weinig moeite voor hoeft te doen. Misschien kunt u zich beter op een markt rondom die onderdelen richten; zijn er nog meer potentiële afnemers die u dit product kunt leveren? Hoeveel uren per dag zitten uw werknemers in uw fabriek? Moeten ze nog administratieve werkzaamheden uitvoeren? Dan kan het licht in de fabriek tussen 4 en 5 wellicht uit: dan kunnen uw personeelsleden hun administratie in het kantoor afhandelen en bespaart u weer energie en daarmee geld. Al dit soort dingen die u zelf wellicht niet bedenkt worden onder uw aandacht gebracht zodat we er samen bewust over na kunnen denken. Wat kan anders? Wat kan beter? Een lean milieu is een beter milieu omdat het wars is van verspilling: in een lean milieu wordt alles wat mogelijk is benut en daar vloeit een efficiënte en mooie bedrijfsvoering uit voort.

http://www.i4solutions.nl/lean-milieu

Last Updated on: november 9th, 2017 at 2:03 am, by


Written by