Gegrond
Image default
Bedrijven

Waarom moet je een groepenkast uitbreiden

Tegenwoordig wordt er gebruik gemaakt van groepenkasten, vroeger waren dit nog stoppenkasten. Dat ware kasten met grote witte stoppen erop, wanneer er een stop omsloeg moest de stop gelijk vervangen worden. Wanneer er tegenwoordig en groep omslaat hoeft deze alleen maar opnieuw te hoeven worden ingeschakeld. 

De leeftijd van een groepenkast

Aan de hand van de leeftijd is al deels af te lezen hoe goed de kwaliteit van de groepenkast nog is, hoe ouder de groepenkast namelijk is hoe minder goed de kwaliteit zou zijn. Wanneer een groepenkast nog niet zo oud is kan het zo zijn dat de groepenkast gewoon uitgebreidt kan worden, wanneer de groepenkast toch te oud is moet hij helemaal worden vervangen. Een kwalitatief goede groepenkast biedt ook gelijk veiligheid, de kans op ongelukken wordt hierdoor namelijk flink verminderd. 

Groepenkast uitbreiden

Wanneer je te weinig groepen ter beschikking hebt wordt aangeraden de groepenkast uit te breiden, hierdoor kun je namelijk alle apparaten die je wil aansluiten op de stroom. Wanneer je te weinig groepen hebt en deze apparaten toch aansluit is de kans groot dat de groep omslaat doordat hij overbelast wordt. Wanneer er al vier groepen zijn moet er eerst een extra aardlekschakelaar worden toegevoegd, er mogen namelijk niet meer dan vier groepen achter één aardlekschakelaar.

Wat doen groepen

Een groepenkast zorgt ervoor dat de elektriciteit in verschillende groepen wordt opgesplitst, hierdoor kan elk apparaat genoeg stroom krijgen. Ook worden apparaten hierdoor niet gedupeerd als er op een andere groep overbelasting is. Hierdoor kunnen de koelkast en vriezer bijvoorbeeld altijd aan staan. Bij oude huizen zijn vaak maar weinig groepen aanwezig, vroeger werd er namelijk veel minder gebruik gemaakt van elektriciteit dan nu. Vaak zijn de elektradraden ook zwakker, het is daarom beter om in oude huizen de volledige elektra te vervangen.