Gegrond
Image default
Banen en opleidingen

4 netwerktips voor het vinden van een nieuwe job

4 netwerktips voor het vinden van een nieuwe job

Een netwerk is essentieel bij het vinden van je dream-job

Ben je net je baan verloren geraakt, of ben je gewoon op zoek naar een leuke baan waar je prima op je plek zit? Dan zijn er talloze mogelijkheden om er voor te zorgen dat je binnen een kort tijdsbestek een nieuwe en leuke baan vindt. Het vinden van een geschikte baan heeft alles te maken met netwerken. Een netwerk om je heen verzamelen is onmisbaar wanneer je op zoek bent naar een baan. Is jouw netwerk niet helemaal up to date, of beschik je eigenlijk niet over een netwerk, dan is het belangrijk om in actie te komen. Want hoe groter en uitgebreider je netwerk is, des te sneller zul je ook nieuwe baan vinden. Hieronder kun je vijf netwerktips vinden die je kunnen helpen bij het vinden van je droombaan.

Wat ga je aan je netwerk meedelen?
De boodschap die je gaat delen via je netwerk is van groot belang. Bedrijven en organisaties moeten toch een beeld krijgen van wie jij bent en welke toegevoegde waarde jij kunt brengen aan een bedrijf of organisatie. De boodschap die jij gaat communiceren is cruciaal binnen je netwerk. Het kan je verder helpen om sneller een baan te vinden. Daardoor is het goed om eens een paar minuten te brainstormen en een overzichtelijk en kort verhaal te schrijven van wat je wilt vertellen. Er zijn een tweetal vragen die je zeker beantwoordt moet hebben in dit verhaal.

Wie ben je als persoon?

Vertel iets over je eigenschappen, dus eigenlijk een korte samenvatting van wie je bent. Wie ben je als persoon? Vertel daarnaast ook waar je goed in bent en waar je kennis over hebt. Mensen vinden het vaak prettig wanneer je enigszins een beeld kunt scheppen van wie jij bent en hoe je in het leven staat.

Wat vind jij belangrijk in een baan of bij het vinden van een baan?

Naast het gegeven dat bureaus en organisaties een indruk krijgen van wie je bent, is het natuurlijk ook belangrijk dat zij weten hoe jij op zakelijk vlak in elkaar steekt. In je boodschap kun je bijvoorbeeld interesse geven bij welk soort bedrijf of organisatie zou willen werken. Betrek daarbij ook sectoren. Tracht zo specifiek mogelijk te zijn en ook bepaalde functies te noemen.

 

Vind je het moeilijk om deze zaken voor jezelf op te schrijven? Via www.123test.nl kun je diverse testen doen die je meer duidelijkheid geven. Je kunt daar onder andere testen doen die betrekking hebben op je persoonlijkheid en interesse.

Breng structuur aan in je netwerk
Een onderverdeling in je netwerk aanbrengen is belangrijk. Een netwerk kun je dan ook grotendeels indelen in twee belangrijke stromen. Dit zijn je persoonlijke netwerk en je professionele netwerk. Tot je persoonlijke netwerk behoren bijvoorbeeld je vrienden en familie, terwijl je onder je professionele netwerk juist mensen schaart die je hebt ontmoet in je eerdere loopbaan. Dit kunnen bijvoorbeeld mensen die je gesproken hebt tijdens netwerkbijeenkomsten of congressen. Beide netwerken kun je inschakelen voor het vinden van een nieuwe baan. Wel moet je jezelf de vraag stellen welk netwerk je het beste kunt gebruiken, of wie je gaat gebruiken in je netwerk om een geschikte baan te vinden. Gericht te werk gaan is erg belangrijk. Wie daar interessante dingen over heeft gezegd is bijvoorbeeld Ben Tiggelaar. Kijk voor meer meer informatie op www.tiggelaar.nl.

Connecten met de mensen in je netwerk
Je hebt nu twee grote stappen gezet. Enerzijds heb je een beeld van jezelf, je vaardigheden en je zorgen opgesteld. Anderzijds heb je structuur in je netwerk aangebracht en heb je nagedacht over wie je gaat aanspreken in je netwerk. Dan is het tijd om in actie te komen en te gaan connecten met de doelgroep die jij voor ogen hebt. Vraag jezelf voortdurend af wat de persoon in jouw netwerk voor jou kan betekenen. Wees vooral helder in wat je zoekt en wat je kunt bieden. De inzet van social media is onmisbaar bij deze stap. Gebruik LinkedIn en Facebook om de mensen in je netwerk te bereiken. Ook zijn er diverse netwerkbijeenkomsten die worden georganiseerd door bijvoorbeeld LinkedIn. Daarmee kun je tegelijkertijd je netwerk vergroten wat enorm belangrijk is.

 

Maak gebruik van zoveel mogelijk netwerken
Hiervoor is het eigenlijk al een klein beetje verklapt. Je netwerk uitbreiden is van groot belang. Bedrijven en organisaties zijn namelijk veel gemakkelijker te bereiken via netwerk. Schrijf je daarom bijvoorbeeld ook in via een uitzendbureau of een werving- en selectiebureau. Misschien was het je niet bekend, maar werving- en selectiebureaus vinden het alleen maar prettig om geschikte mensen te vinden via-via. Misschien heb je wel iemand in je netwerk zitten die via zo%u2019n bureau een geschikte baan heeft gevonden. Laat hem of haar gerust een goed woordje voor je doen.

 Voor meer top tips voor het ontdekken van een nieuwe werk

Maak contact met personen in je netwerk die jouw droombaan bezitten
Iemand die een baan heeft die jij ook graag zou willen, weet sneller als een ander wanneer er een vacature vrij komt. Zo%u2019n persoon kan veel waardevolle informatie geven over een bedrijf of organisatie, maar bijvoorbeeld ook over de functie die vrij komt. Wanneer je het contact met de desbetreffende persoon ook %u201Cwarm%u201D houdt, zorg je daarmee voor een geloofwaardige indruk bij de persoon, zodat hij of zij je ook sneller kan voorstellen als eventuele kandidaat voor een openstaande vacature. Verdiep je daarnaast ook zelf in het bedrijf of organisatie waar de persoon werkzaam is. Informatie is macht en dat geldt ook hierbij! Neem daarom initiatief en ga gericht te werk!

 

 

http://www.terborgh.com