Gegrond
Image default
Auto

Risico’s bij het auto importeren

Veel mensen importeren zonder advies een auto uit een ander land. Er liggen echter een aantal gevaren op de loer waar goed op gelet moet worden.

Voorbeeld auto import

Het is bijvoorbeeld mogelijk dat u een gebruikte auto koopt, waarvan wordt gedaan alsof het een nieuwe is. Natuurlijk vinden veel mensen het aantrekkelijk een nieuwe of bijna nieuwe auto te kopen in Duitsland, aangezien deze kilometers al heeft gereden die normaal het duurst zijn. U moet echter niet lukraak een nieuwe auto kopen, de belastingdienst zegt namelijk dat er een verschil is tussen nieuw voor de BPM en nieuw voor de BTW. Het is aan te raden een auto te kopen die minimaal 3000 km heeft gereden, zodat er dan een fors deel van de BPM van af kan worden getrokken. Indien u een auto met minder dan 3000 km koopt, moet u de gehele BPM dus zelf betalen. Dat kan duizenden onnodige euro’s extra kosten. De auto wordt dan dus niet aangezien als nieuw voor de BPM door de belastingdienst. Wees er verder zeker van dat als u een auto in Duitsland koopt u dit exclusief 19% BTW doet, aangezien u anders BTW-aangifte moet doen in Nederland, hetgeen er toe leidt dat u 21% BTW extra moet betalen.

Importautos

Tijdelijk nummerbord

In Duitsland is het verder mogelijk om een tijdelijk nummerbord te verkrijgen. Veel Nederlanders doen dit en rijden er vervolgens mee naar Nederland. Dit is echter strafbaar in Nederland, u kunt zelfs een boete van 450 euro ontvangen. Zorg dus voor een autoambulance of de juiste transportkentekenplaten.

Internet

Verder is het ook heel makkelijk om, als u via internet een auto koopt, opgelicht te worden. Zorg daarom dat u, voordat u de auto daadwerkelijk koopt, u de bedrijfsgegevens van de verkoper noteert. Bovendien is het ook mogelijk dat u wordt opgelicht met de kilometerstand van de auto. Controleer dus in elk geval dat de kilometerstand overeen komt met die in het serviceboekje. Zorg er ook voor dat er unfallfrei op het koopcontract staat geschreven, aangezien de kans bestaat, dat indien dit niet het geval is, u een ex-schade auto koopt. Als u niet zeker bent van de betrouwbaarheid van de verkoper, koop de auto dan niet.

Als vierde is het belangrijk dat u de autopapieren van de vorige eigenaar van de auto meekrijgt, als u de auto koopt. U moet de Fahrzeugschein en de Fahrzeugbrief in bezit krijgen van de Duitse verkoper.

Een laatste advies is dat als u zelf met uw nieuw gekochte auto richting Nederland rijdt met een transportkenteken, u er wel voor moet zorgen dat uw auto verzekerd is in Nederland. En de BPM zo voordelig mogelijk laten berekenen. BPM laten berekenen >>

http://www.autoimporteren.nl