Financiële overwegingen voor counsellors, psychologen en psychotherapeuten die een private praktijk


Posted On nov 29 2016 by

Het spectrum van schommelende financieringen en jouw mogelijkheid om rond te komen tijdens de periodes met minder inkomen, moet ernstig overwogen worden.

Het zou wel goed zijn indien je ervoor zou zorgen dat je een regelmatig inkomen hebt, van ofwel werk als raadgever dat een salaris oplevert ofwel van een andere part-time job, om je eigen zaak op je gemak en goed onderbouwd, zou kunnen ontwikkelen. Tenzij je natuurlijk voldoende fondsen hebt om je bij het begin te ondersteunen, of als je samen leeft met iemand die werkt en je eerste stappen financieel kan dragen, raad ik je aan om op deze wijze met jouw eigen private psychologen praktijk te beginnen.

Alle zaken hebben tijd nodig om te kunnen groeien, en de meeste mensen die hun zaak moeten opbouwen vanuit niets kunnen meestal niet anders verwachten dan in de eerste twee jaar om zeep te gaan. Denk daar eens aan.

Het is natuurlijk essentieel om een schatting van een werkzame cash flow in gedachten te hebben, maar je moet ook een zakenplan ontwerpen. Een Zakenplan is het geheel van zakelijke doekstellingen, en hoe je denkt deze doelstellingen te kunnen verwezenlijken. Een dergelijk plan moet een typische periode van 1 tot 3 jaar omvatten en is vooral van toepassing voor kleinhandelszaken en zelfstandigen die een nieuwe zaak opstarten.

De reden hiervoor is dat 80 % van de beginnende zaken failliet gaan in de eerste vijf jaren. En toch, door het opstellen van een zakenplan , kan het typische probleem van een tekort aan cash flow worden opgemerkt voordat de zaak zelf wordt opgestart en kan men zijn plannen daaraan aanpassen ( en dat houdt ook in dat men misschien zelfs beslist om de zaak helemaal niet op te starten.)

Wat ik je zou willen vragen is om je in dit stadium te verzekeren dat je een eenvoudig bestaan kan leiden en dat je de basisfacturen gedurende het eerste jaar van jouw praktijk zal kunnen betalen, zonder in het bijzonder aangewezen te zijn op inkomsten van je therapiewerk. Dit zal je toelaten om je praktijk uit te bouwen zoals je het zelf wenst, en je zal niet onder druk moeten presteren en meer werk op je nemen dan je kan hebben, of moeilijke en ongeschikte cliënten moeten aanvaarden om toch maar je huur te kunnen betalen. 

Meer weten over dit vak? Bezoek de psycholoog.nl en u vindt talloze artikelen over dit onderwerp om u geestelijk te verrijken. Verder kunt u ook op deze website ook advies vragen bij een psycholoog in Utrecht, Eindhoven, Rotterdam, Utrecht of Amsterdam

 

 

Last Updated on: november 9th, 2017 at 2:43 am, by


Written by